Brazilië: Vierde minister van Volksgezondheid sinds pandemie
16 Mar 2021, 15:41
foto
Jair Bolsonaro heeft de ernst van het virus regelmatig gebagatelliseerd. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft aangekondigd dat hij een nieuwe minister van Volksgezondheid benoemt - de vierde sinds het begin van de coronaviruspandemie. Marcelo Queiroga, een cardioloog, moet generaal Eduardo Pazuello vervangen, een legerofficier zonder medische opleiding.

Het komt naarmate het aantal Covid-19-gerelateerde sterfgevallen in Brazilië de 280.000 nadert. Brazilië heeft het op één na hoogste aantal besmettingen en sterfgevallen ter wereld, na de VS.

Bolsonaro heeft veel kritiek gekregen over zijn aanpak van de uitbraak. "Er is besloten om arts Marcelo Queiroga te benoemen tot het ministerie van Volksgezondheid", zei Bolsonaro maandag in een toespraak in het presidentiële paleis van Alvorada. Hij zei dat het overgangsproces "een of twee weken zou moeten duren".

Uren eerder vertelde generaal Pazuello aan verslaggevers dat de president hem wilde vervangen om het ministerie te "reorganiseren".

Bolsonaro zei dat hij een "uitstekend" gesprek had gehad met Queiroga en voegde eraan toe: "Hij heeft naar mijn mening alles om goed werk te leveren en continuïteit te geven in alles wat Pazuello tot op de dag van vandaag deed. Vanaf nu gaan we naar een agressievere fase wat betreft de strijd tegen het virus."

Eduardo Pazuello werd in mei aangesteld als minister van Volksgezondheid - zijn twee voorgangers vielen in ongenade nadat ze het leiderschap van Bolsonaro in twijfel trokken.

Volgens Will Grant, correspondent van de BBC in Latijns-Amerika, werd de aanpak van de crisis van generaal Pazuello - en die van president Bolsonaro - over het algemeen gezien als jammerlijk zwak en slecht geïnformeerd. De twee mannen hebben consequent de ernst van het virus afgezwakt, zelfs toen het aantal coronavirusgerelateerde sterfgevallen in Brazilië enorm toenam. Infecties zijn blijven toenemen, verergerd door meer besmettelijke varianten.

Vorige week overtrof het land voor het eerst 2.000 Covid-gerelateerde sterfgevallen op één dag. Er wordt gemeld dat de gezondheidssystemen van Brazilië op instorten staan, met intensieve zorgeenheden die bijna op volle capaciteit zijn in 15 hoofdsteden van de staat.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May