Suriname bouw duurzaam je eigen olie- en gasindustrie!
17 Mar 2021, 09:21
foto


"Het geld komt binnen en de Surinaamse bevolking zal profiteren van de olie- en gasvondsten." "Er zijn meerdere succesvolle boringen (offshore) gedaan en grote welvaart zal Suriname toekomen". Dergelijke uitspraken, vergelijkbaar met de figuurlijke worst, krijgen vooral grond bij mensen die voor het grote deel sociaal en economisch (en emotioneel) afhankelijk zijn van een klein groepje welgestelde en vooral theoretisch ontwikkelde elite.
Breed sociaal maatschappelijk bewustzijn en maatschappelijk verantwoord ondernemen juist nu de kansen er liggen om eigen industrie en de bevolking hierin mee te nemen. Helaas ook deze kloof wordt, ook onder de huidige regering, niet gedicht door te investeren in kennisdelen en -ontwikkeling en stimuleren van vak- en ondernemerschap in groeiende sectoren in Suriname.

Een simpel voorbeeld benoemend. Staatsolie zal naar verwachting, ondanks de covid19 pandemie, een positief resultaat boeken over 2020. Fijn, een knap staaltje van o.a. sterk casemanagement en slimme investeringen in goud. Ondertussen gaan de voorbereidingen van de uitverkoop van Surinaamse hulpbronnen door. Afgelopen week zei Ricardo Darre, directeur van TOTAL in Suriname, dat als alles volgens plan verloopt eind 2025 de eerste offshore-olie uit blok 58 naar boven wordt gepompt. Voor de productie zal een zgn. FPSO- installatie worden gebouwd. Staatsolie mag tot 20 procent deelnemen, maar moet dan ook hetzelfde percentage waarmee wordt deelgenomen in de productie ook in de investeringen bijdragen. M.a.w. Je mag op je eigen grond verbouwen, mits je ook betaalt wat je oogst. Terecht kunnen we dan ook de vraag stellen is er een toekomst voor alle Surinamers met het zwarte goud?
Het is inmiddels een jaar geleden dat de twee bedrijven Apache en TOTAL in het offshore gebied als eerste een significante ontdekking van Koolwaterstof (Olie en Gas) bronnen heeft gedaan.

Iedereen was in een uitbundige stemming en begon al te berekenen wat dat voor financiële impact zal hebben voor iedere Surinaamse burger. Na maanden van discussies en adviezen door verschillende organisaties en personen ontstond er een oorverdovende stilte.

Een aantal vragen, ook vanuit de industriële kant, komen hierbij naar boven:
• Eigenaarschap en ( mede) verantwoordelijkheid. In hoeverre heeft het bedrijfsleven van Suriname hierin geparticipeerd. FEED (front-end engineering en design)
• Belang milieu en duurzaamheid. Er is gekozen voor een FPSO. Zal dit een conversie worden van een VLCC (Very Large Container Carrier) tot een FPSO of een compleet nieuw gebouwd schip.
• Kansen voor de beroepsbevolking ( of voor de om te scholen ambtenaren). Suriname heeft ook een Dok waar de FPSO gebouwd kan worden. Indien de Surinaamse dok niet in volledige mate voldoet dan zal er onderhandeld moeten worden om het afbouwen van de FPSO in Suriname te laten plaats vinden.
• Opbouwen van infrastructuur van Suriname. Transport van Olie en Gas d.m.v. shuttle tankers naar opslagfaciliteiten aan land. Heeft het Surinaams bedrijfsleven met Staatsolie, de Overheid en PPP (Public Private Partnership) gesproken om Overslag Terminals te bouwen in Suriname? Eventueel een vaste pijpleiding verbinding behoord ook tot de mogelijkheden (de afstand van een put is slecht een paar honderd kilometers vanaf de kust).

Volgens het production sharing contract krijgt Suriname Royalty’s en wat belastingen. Enkele deskundigen hebben uitgerekend hoeveel Suriname de komende 10 jaren zal kunnen verdienen. Dit is maar een klein gedeelte te vergelijken met spiegeltjes en kraaltjes. De Surinaamse bevolking moet de eigenaar blijven van de natuurlijke hulpbronnen en dat is met het bestaande contract niet het geval.

In hoeverre kan de regering samen met Staatsolie aansturen op een compleet nieuwe raffinaderij waarbij TOTAL (en andere bedrijven) verplicht wordt om minimaal 30 procent van zijn offshore olie te laten raffineren in Suriname. Een raffinaderij met een capaciteit van 50.000 barrels verwerking per dag.

Door slim te investeren in het zwarte goud en commitment van de besturen komt dit plan ten goede aan het land en alle burgers van Suriname!

Geen enkel land heeft de weg naar economische groei gevonden door simpelweg zijn grenzen te openen voor vrijhandel en buitenlandse investeringen.

Surispora is een stichting voor en door Surinamers ten behoeve van opbouw en versterking mens, maatschappij en industrie.


Kamal Ramkalup, Anand Jharap, Nerish Kalpoe

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May