Natio zal met 'full profs' uitkomen tegen Cayman Islands
16 Mar 2021, 00:00
foto
SVB-toppers met de nieuwe trui waarin het Surinaamse elftal zal uitkomen. Van links naar rechts: bondscoach Dean Gorré, Roy Samuels, Biswajeet Kali en voorzitter John Krishnadath. (Foto: René Gompers)


Het contract van bondscoach Dean Gorré is met twee jaren verlengd. Maar dat is niet het enige grote nieuws dat Gorré te vertellen heeft: “We zijn in een unieke situatie; voor het eerst in de geschiedenis zal het Surinaamse nationaal elftal spelen met ‘full profs',’” deelt hij mee. Natio bestaat nu ook  uit spelers uit Nederland, België, Engeland, Turkije, Slovakije, Israel, India, Trinidad & Tobago, Cyprus en Kroatië. De eerste wedstrijd is op 24 maart tegen Cayman Islands. Er is echter nog geen toestemming van de overheid om publiek toe te laten.

Op een persconferentie in het Owru Cul gebouw, hebben Gorré en leden van de Surinaamse Voebal Bond (SVB) maandag uitgelegd hoe het staat met de internationale wedstrijden tegen Cayman Islands (24 maart) en Aruba op 27 maart in Amerika. De FIFA heeft door de covidpandemie maatregelen getroffen waar lidlanden zich aan moeten houden, geven ze aan. Alleen de pers en “misschien ook genodigden” zullen de wedstrijd tegen Cayman Islands in het Franklin Essed stadion mogen meemaken, geeft Roy Samuels van de SVB aan. “Wij gaan geen kaarten verkopen, het is niet toegestaan.” benadrukt hij. Het stadion zal streng beveiligd worden om “boromans” te weren.

De FIFA heeft bepaald dat de voorselectie uit 30 spelers mag bestaan in geval het coronavirus een deel van hen buiten spel zet. 19 van de 30 spelers van de nationale selectie spelen in het buitenland. De Canadese pers schat de waarde van ‘natio’ op US$ 21 miljoen.  “Een speler van Canada kost al meer dan 21 miljoen,” merkt Gorré lachend op. “We moeten zeker niet gezien worden als de favoriet. We zijn zeker wel een ‘dark horse’ dat uiteindelijk een stempel gaat drukken op het toernooi. Dus, we zijn een gevaarlijke outsider.”

Het is een grote uitdaging om al de buitenlandse spelers van ‘Natio’ op tijd en tegelijk in Suriname te laten zijn. Net als de ploeg van de Cayman Islands komen ze pas op 22 maart aan. Al de spelers moeten afgeschermd worden en tenminste 3 keren worden getest op Covid-19 voor de wedstrijd op 24 maart. Op de dag van de wedstrijd komt er nog een ‘natio’ speler uit het buitenland, omdat hij nog verplichtingen heeft bij zijn club. Hij doet niet mee tegen de Caymans maar wel tegen Aruba.

Op de lokale spelers na hebben de internationale voetballers nauwelijks tijd om zich voor te bereiden op de Caymans. Er is maar een uur uitgetrokken voor training. Ook is er heel veel administratief werk, dat in persoon, afgewikkeld moet worden voor de reis naar Amerika. Er is weinig tot geen kans dat het internationale ‘natio’ team door de media belicht wordt en kennismaakt met de president of vicepresident, merk SVB voorzitter Krishnadath op.

“We hebben een uurtje inderdaad om ons klaar te maken tegen Cayman Islands... of het genoeg is, laten we hopen,” merkt de bondscoach op. “Ik ben er zelf wel van overtuigd dat ik de hoofden in één richting krijg. Ik denk dat die jongens zich zo graag willen bewijzen dat het vanzelf gaat.”  Suriname heeft nog nooit verloren van Cayman Islands, merkt hij op. “Als ze met hetzelfde team komen is er in ieder geval grote kans dat we winnen.”   

Het ‘nieuwe’ nationaal elftal gaat een eigen stijl ontwikkelen, geeft Gorré aan. “Het moet een Surinaamse stijl worden,” merkt hij op. “Het moet een eigen identiteit krijgen. Dat doe je niet in een uur, daar is een periode voor nodig. Ik heb twee jaar bijgetekend. In die twee jaar zullen we een huisstijl hebben, zodat iedereen die ons ziet spelen zal merken dat het ‘natio’ is. Het wordt zeker aanvallend, aantrekkelijk voetbal, goed verzorgd en met veel creativiteit en snelheid.”

Tegen Aruba is er nauwelijks ook tijd om voor te bereiden. Die wedstrijd wordt drie dagen later gespeeld in Amerika.  Maar Gorré verwacht daar ook winst. “Zij hebben nu natuurlijk Stanley Menzo,” merkt hij op. “Ze zijn al een tijdje bezig met hun selectie. Als hij ze georganiseerd laat spelen kan het best wel spannend worden. Maar ik ga ervan uit dat we zodanig sterk zijn dat we sowieso met de overwinning naar huis komen.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May