Cristiano Ronaldo sneuvelt doelpuntenrecord Pelé
15 Mar 2021, 12:56
foto
Cristiano Ronaldo scoorde de op een na snelste hattrick uit zijn carrière. In september 2015 was hij alleen sneller. Toen scoorde hij in 20 minuten een treble voor Real Madrid tegen Espanyol. (Getty Images)


Pelé heeft Cristiano Ronaldo gefeliciteerd met zijn nieuw record. De Portugese aanvaller heeft gisteren met een hattrick tegen Cagliari het aantal doelpunten van de Braziliaanse legende in officiële wedstrijden, overschreden. Ronaldo scoorde drie keer in de eerste 32 minuten om zijn carrièretotaal op 770 te brengen - drie meer dan Pele's totaal van 767.

"Het leven is een solo-vlucht. Ieder maakt zijn eigen reis. En wat een mooie reis heb je. Ik bewonder je enorm, ik zie je graag spelen en dit is voor niemand een geheim. Gefeliciteerd met het breken van mijn record goals in officiële wedstrijden,'' schreef Pele op Instagram.

Sommige berichten suggereren dat dit een wereldrecord is, maar dat wordt betwist door de Tsjechische voetbalbond, die beweert dat de voormalige spits van Oostenrijk en Tsjecho-Slowakije, Josef Bican, de echte topscorer aller tijden is met 821 doelpunten.

Ondertussen zeggen gegevens van de Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF) dat Bican 805 carrièredoelen heeft gescoord. Maar onder hen waren 27 doelpunten voor de reserve- en amateurteams van Rapid Wenen, evenals doelpunten niet in officiële internationale wedstrijden zijn gemaakt. Verwijder die en Bican sloot zijn carrière af met 759 goals - minder dan het totaal van Pelé en Ronaldo.

Ronaldo zei dat hij 'niet kan wachten op de volgende uitdagingen - prijzen' nadat hij Pele's doelpunten had overtroffen. (Getty Images)

Na de wedstrijd tegen Cagliari legde Ronaldo op Instagram uit waarom hij nu pas het "record" erkent. "De afgelopen weken waren gevuld met nieuws en statistieken, aangezien ik de topscorer van de wereld in de voetbalgeschiedenis ben en Pelé's 757 officiële goals heb overwonnen", zei hij. "Hoewel ik dankbaar ben voor die erkenning, is het nu tijd voor mij om uit te leggen waarom ik dat record tot op dit moment niet erkend heb.

"Mijn eeuwige en onvoorwaardelijke bewondering voor de heer Edson Arantes do Nascimento [Pelé], zoals het respect dat ik heb voor het voetbal uit het midden van de 20e eeuw, bracht me ertoe om rekening te houden met zijn score van 767, uitgaande van zijn negen goals voor de deelstaat Sao Paulo Team, evenals zijn enige doelpunt voor het Braziliaanse militaire team, als officiële doelpunten. De wereld is sindsdien veranderd en het voetbal is ook veranderd, maar dit betekent niet dat we de geschiedenis gewoon kunnen wissen op basis van onze interesses.

"Nu ik het 770e officiële doelpunt in mijn professionele carrière bereik, gaan mijn eerste woorden rechtstreeks naar Pele. Er is geen speler ter wereld die niet is opgegroeid met het luisteren naar verhalen over zijn games, zijn doelen en zijn prestaties, en ik ben geen uitzondering. En om die reden ben ik vervuld van vreugde en trots als ik het doel erken dat me bovenaan de lijst met doelpunten van de wereld plaatst, het record van Pele overwinnen, iets waarvan ik nooit had kunnen dromen toen ik opgroeide als een kind uit Madeira."
Advertenties