WHO: Relatie AstraZeneca-vaccin en aandoeningen niet bewezen
15 Mar 2021, 08:40
foto


Vaccinatie tegen Covid-19 zal het aantal sterfgevallen door andere oorzaken niet verminderen. Zo reageert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op het besluit van landen die hun vaccinatiecampagne met het AstraZeneca Covid-19-vaccin uit voorzorg tijdelijk hebben stopgezet. Denemarken stopte na meldingen van een klein aantal bloedstolsels en een sterfgeval bij mensen die het vaccin toegediend hadden gekregen. Ofschoon er nog niet is bewezen of er een verband bestaat tussen het vaccin en de aandoeningen, hebben diverse landen ervoor gekozen het AstraZeneca-vaccin voorlopig niet toe te dienen. Ook Nederland is gestopt met toedienen van dit vaccin.

Sterfgevallen door andere oorzaken zullen blijven optreden, ook na vaccinatie, maar zijn niet gerelateerd, zegt de WHO. Tot 9 maart zijn sinds het begin van de vaccinatieperiode meer dan 268 miljoen doses Covid-19-vaccins toegediend. De gegevens zijn gebaseerd op wat nationale regeringen hebben gerapporteerd aan de WHO. De organisatie benadrukt dat er tot nog toe geen gevallen van overlijden zijn gevonden die als oorzaak Covid-19-vaccins hadden.

Het wereldwijde adviescomité voor vaccinveiligheid (GACVS) van de WHO beoordeelt systematisch alle veiligheidssignalen en zorgen over vaccins met betrekking tot de veiligheid van het Covid-19-vaccin. Deze commissie is bezig met een zorgvuldige beoordeling van de huidige rapporten over het AstraZeneca-vaccin. Zodra de WHO een volledig en duidelijk overzicht heeft van deze gebeurtenissen, de bevindingen en eventuele wijzigingen in de huidige aanbevelingen zullen deze onmiddellijk worden doorgegeven aan regionale en internationale partners op het gebied van volksgezondheid, waaronder Carpha.

De Caribbean Public Health Agency (Carpha) zegt in een verklaring dat het zich ervan bewust is dat sommige landen in de Europese Unie hun vaccinatiecampagne met het AstraZeneca-vaccin hebben opgeschort als gevolg van meldingen van zeldzame bloedstollingsaandoeningen bij mensen die het vaccin hebben gekregen. Het opschorten is een voorzorgsmaatregel terwijl er een volledig onderzoek wordt gedaan naar de meldingen. "Op dit moment kan niet worden vastgesteld of er een verband is tussen het vaccin en de aandoeningen."

Het agentschap stelt dat bijwerkingen die optreden na immunisatie met een vaccin, volledig moeten worden onderzocht om verschillende factoren uit te sluiten. Er zal bijvoorbeeld worden gekeken naar gelijktijdige ziekten, progressie van een ziekte en beoordeling van de batch vaccins, voordat de gezondheidsautoriteiten een definitieve beslissing zullen nemen.

Carpha merkt op dat het vaccin dat in het Caribisch gebied wordt gebruikt niet dezelfde versie of batch is als die in Europa. Het agentschap moedigt personen die zijn gevaccineerd met een van de beschikbare Covid-19-vaccins in hun land, aan om ongewenste voorvallen die zich voordoen na vaccinatie aan de lokale gezondheidsautoriteiten te melden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May