Nieuw Front wil opheldering van president over CTU
10 Jul 2011, 11:30
foto
Leden van CTU zorgden mede voor de bewaking van president Desi Bouterse tijdens de beantwoording van vragen over de regeringsverklaring in De Nationale Assemblee, op 10 mei.


De Nieuw Front-fractie in De Nationale Assemblee wil van president Desi Bouterse opheldering over de Counter Terrorism Unit (CTU). “Welke wettelijke kader is de basis voor de formatie van de CTU? Hoe ziet de formatie van deze unit eruit? Wat zijn de taken en bevoegdheden? Hoe is de aansprakelijkheid van de CTU geregeld? Onder welk ministerie ressorteert dit onderdeel en onder welke begrotingspost zijn de kosten van deze unit opgebracht?”

De Nieuw Front fractie stelde deze vragen in een brief aan de president, via assembleevoorzitter Jennifer Simons. De parlementariërs wijzen erop dat de grondwet aangeeft dat het Nationaal Leger tot taak heeft de verdediging van de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Suriname tegen buitenlandse machten.

De grondwet geeft tevens aan dat de politie tot taak heeft de handhaving van de openbare orde en de inwendige veiligheid, het voorkomen van inbreuken daarop en de bescherming van personen en goederen. De politie is belast met de opsporing van strafbare feiten en toezicht op naleving van wettelijke voorschriften, op overtreding waarvan straf is gesteld. Het Nationaal Leger en de politie kunnen ook belast worden met bijzondere taken, bij wet te regelen.

De assembleeleden wijzen er nadrukkelijk op dat de grondwetgever duidelijk aangeeft dat een wet in de formele zin nodig is voor bijzondere taken voor het Nationaal Leger of voor de politie.
“De grondwetgever laat geen delegatie mogelijkheid open voor lagere organen om bij beschikking, resolutie of staatsbesluit andere organen met militaire en politionele taken te belasten. De grondwetgever geeft duidelijk aan dat zowel de wetgever, de regering als de overige overheidsorganen de bepalingen van de grondwet in acht moeten nemen”, aldus de brief.

Zij wijzen erop dat nu gebleken is dat een bijzondere gewapende unit in Suriname is ingesteld (CTU) die belast is met de macht van optreden met zware wapens, zonder dat daaraan een wettelijke basis ten grondslag ligt. De instelling van deze gewapende macht is “derhalve niet conform de grondwet geschied”. De assembleeleden hopen spoedig antwoord te krijgen van de regering. Deze kwestie is ook aan de orde geweest tijdens de begrotingsbehandeling, maar minister Martin Misiedjan kon geen duidelijk antwoord geven. Hij deelde mee dat deze unit niet onder Justitie & Politie valt, hoewel ook politiemannen deel van de CTU uitmaken.

De brief aan het staatshoofd is ondertekend door Radjkoemar Randjietsingh, Guno Castelen, Ronald Venetiaan, Winston Jessurun, Chandrikapersad Santokhi, Asiskumar Gajadien, Mahinder Rathipal, Ganeshkoemar Kandhai, Ruth Wijdenbosch, Patrick Kensenhuis en Sheilendra Girjasing.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May