Aannemers ontevreden over inschrijving vuilophaal
13 Mar 2021, 13:07
foto


Naar aanleiding van de onlangs gehouden inschrijving voor vuilophaal d.d 3 februari 2021 op het ministerie van Openbare Werken (OW), willen we het volgende onder uw aandacht brengen.

Om te beginnen bij het bestek, er is niet conform met het AWS gewerkt. Hoofdstuk 2 artikel 4 geeft aan: Een aanbesteder maakt het voornemen om een werk openbaar aan te besteden TENMINSTE 42 dagen voor het tijdstip van aanbesteding bekend maken in het advertentieblad van de Republiek Suriname of landelijk verspreid blad. Volgens hoofdstuk 5 artikel 27 kan er wel een verkorte procedure plaatsvinden en dat is tenminste 14 dagen voor het tijdstip van aanbesteding. In dit geval werd er op 25 januari telefonisch contact gemaakt om op 26 januari een bestek te kopen.
 
Op ZONDAG 28 februari 2021, wat geen werkdag is, is ons telefonisch medegedeeld dat enkele vuilophaalbedrijven niet in aanmerking zijn gekomen voor het ophalen van huishoudelijk afval in wijken in Paramaribo en Wanica. Enkele van deze bedrijven verrichten sinds het begin van de vuilophaaldienst, de vuilophaalwerkzaamheden voor de overheid zonder enige problemen, terwijl anderen al 21 jaren en meer dan 7 jaren actief zijn op dit werkgebied. Dit hebben ze in de afgelopen tijd nagenoeg zonder stagnaties gedaan, ondanks dat er grote achterstanden in de betaling waren. Doordat deze bedrijven niet in aanmerking zijn gekomen voor de toewijzing van deze aanbesteding, is hun bestaanszekerheid in gevaar gekomen en zal personeel noodzakelijkerwijs afgevloeid moeten worden. Welke in deze voor velen moeilijke tijd, voor problemen zou kunnen zorgen.

Wij hebben de indruk dat er heel wat mis gaat betreft de laatst gehouden aanbesteding. Wij gaan niet akkoord met deze mededeling dat o.a.: de inschrijvingsstukken onvolledig zijn ingediend, keuring of verzekering vervallen zijn wat niet op waarheid berust volgens vele aannemers en dat velen van de voertuigen beneden het bouwjaar van 2000 niet zijn goedgekeurd. Van te voren was niet bekendgemaakt dat de voertuigen een bouwjaar van boven 2000 moesten hebben. Bij de aanschaf van het bestek werd tot onze verbazing gemerkt dat de voertuigen boven het bouwjaar 2000 moeten zijn. Dit moest het ministerie vroegtijdig gemeld hebben. Een kraakperswagen is niet iets dat je zomaar plotseling kan kopen.

Wij aannemers vermoeden dat er bewust gesjoemeld wordt. Aan een hoofdsponsor van de afgelopen verkiezingen zijn 24 wijken toegewezen met 3 kraakperswagens. Dit, ondanks hij al in drie wijken in het district Commewijne vuilophaalwerkzaamheden verricht met 1 voertuig.

Volgens een recent geplaatste PDF document dat op de page van het ministerie is gepresenteerd, blijkt dat er uit de 41 maar 21 aannemers in aanmerking gekomen zijn. De districten Wanica en Paramaribo zijn onderverdeeld in 79 wijken per dag. Dat wil zeggen dat elke aannemer in aanmerking dient te komen voor gemiddeld 3 tot 4 wijken per dag. 75% van de 21 aannemers die in aanmerking gekomen zijn, beschikken over een vuilniswagen die ouder is dan 21 jaar.

Zelfs aannemers die voor hoger dan SRD 1.900,-  hebben ingeschreven dan de vastgestelde raming van SRD 1.273, zijn in aanmerking gekomen voor het verrichten van de vuilophaalwerkzaamheden en dan worden wij om een bouwjaar eruit gezet. Twee aannemers hebben voor een week uitstel gevraagd voor (her)keuring, vanwege het defect raken van hun voertuig. Hierop is niet positief gereageerd. Pas op 1 maart is er per brief medegedeeld dat er geen herkeuring kan plaatsvinden, terwijl dit tijdens de vorige regering wel mogelijk was.

Ondanks dat de aannemers brieven hebben gericht naar de minister met c.c aan de President van de Republiek Suriname, hebben deze bedrijven geen bevredigende reactie kunnen krijgen. Mondeling was door het wnd. hoofd Vuilophaal en Verwerking tijdens de inlichtingendag medegedeeld dat ze voor deze inschrijving niet zo zeer zouden letten op het bouwjaar van de voertuigen, maar dat wel hetgeval zou zijn voor het jaar 2022.

Naar aanleiding van het voren aangehaalde, vinden wij dat ons geen gelijke en eerlijke kans is geboden bij deze aanbesteding. Het zou goed zijn als bij de beoordeling van de inschrijvers ook gekeken zou worden naar de geleverde diensten en prestaties in de afgelopen jaren.

Gaarne vragen de aannemers die niet in aanmerking zijn gekomen spoedig aan de President van de Republiek Suriname het daarheen te leiden dat de minister van OW de aanbesteding en gunning opnieuw laat plaatsvinden, waarbij er sprake moet zijn van evenredige verdeling.

De aannemers:
Jagroe Ch.
White R.
Somaroe A.
Mirchi P.
Olensky E.
Snijders S.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May