WHO: Geen reden om te stoppen met AstraZeneca vaccin
12 Mar 2021, 22:41
foto


Landen moeten niet stoppen met het gebruik van het AstraZeneca Covid-19-vaccin uit angst dat het bloedstolsels veroorzaakt, aangezien er geen aanwijzingen zijn dat dit waar is, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Bulgarije, Denemarken en Noorwegen behoren tot de landen die het gebruik ervan hebben stopgezet.

Maar vrijdag zei een woordvoerster van de WHO dat er geen verband was tussen de prik en een verhoogd risico op het ontwikkelen van een stolsel. Margaret Harris zei dat het een "uitstekend vaccin" was en dat het verder gebruikt moest worden.

Ongeveer 5 miljoen Europeanen hebben de AstraZeneca-prik al ontvangen. Er zijn ongeveer 30 gevallen in Europa van "trombo-embolische voorvallen" - of het ontwikkelen van bloedstolsels - nadat het vaccin was toegediend. Er waren ook berichten dat een 50-jarige man in Italië was overleden na het ontwikkelen van diepe veneuze trombose (DVT).

De WHO onderzoekt de berichten, aangezien zij eventuele veiligheidsvragen stelt, zei Harris. Maar er was geen oorzakelijk verband vastgesteld tussen de toediening van het vaccin en de gemelde gezondheidsproblemen, zei ze.

Op vrijdag zei AstraZeneca dat het geregistreerde aantal bloedstolsels bij gevaccineerde mensen "aanzienlijk lager was ... dan zou worden verwacht bij de algemene bevolking".

"Een analyse van onze veiligheidsgegevens van meer dan 10 miljoen records heeft geen bewijs opgeleverd van een verhoogd risico op longembolie of diepe veneuze trombose", aldus een woordvoerder.

De beslissing van Bulgarije om de vaccinatiecampagne te onderbreken, volgde op vergelijkbare stappen door Denemarken, IJsland, Noorwegen en Thailand. Italië en Oostenrijk zijn uit voorzorg gestopt met het gebruik van bepaalde leveringen van het medicijn.

Het Europees Geneesmiddelenbureau, de EU-regulator van geneesmiddelen, zei eerder dat er geen aanwijzingen waren dat de prik de bloedstolsels veroorzaakte.

Andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk (VK), Duitsland, Australië en Mexico, hebben gezegd dat ze doorgaan met hun vaccinatie.

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn zei dat hij het niet eens was met de landen die de vaccinaties opschorten. "Van wat we tot nu toe weten, is het voordeel ... veel groter dan het risico", zei hij.

De tijdelijke schorsing is een tegenvaller voor de op gang gekomen Europese vaccinatiecampagne, mede door vertragingen bij het toedienen van de doses.

De Oostenrijkse bondskanselier, Sebastian Kurz, beklaagde zich erover dat de EU de coronavirusvaccins niet eerlijk onder de lidstaten verdeelde - volgens de bevolkingsomvang, zoals afgesproken. Hij zei dat sommige landen nevenovereenkomsten sluiten met vaccinproducenten in plaats van de aankoop over te laten aan de Europese Commissie.

Het Duitse ministerie van Volksgezondheid erkende in januari dat Duitsland in september een deal had gesloten voor 30 miljoen doses met Pfizer BioNTech.

Situatie Europa
Nadat het aantal gevallen de afgelopen maanden was afgenomen, zien verschillende Europese landen nu een heropleving van het virus. Frankrijk, Italië, Polen en Turkije hebben de afgelopen weken de hoogste cijfers gezien.

Heel Italië zet zich schrap om de strengste lockdown-maatregelen van het land in te voeren tijdens het paasweekend van 3 tot 5 april. Volgens regels die door de overheid moeten worden bevestigd, mogen bewoners het huis alleen verlaten voor werk, gezondheidsredenen, noodzakelijke boodschappen of noodsituaties. Alle niet-essentiële winkels zullen gesloten zijn, evenals bars en restaurants. Schoollessen moeten online worden verzorgd.

Het totale aantal doden in Italië is maandag gestegen tot 100.000 - het hoogste aantal doden in Europa na het VK. Ambtenaren zeggen dat de infectiegraad stijgt naarmate nieuwe varianten van het virus de kop opsteken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May