Binnen niet! buiten wel
12 Mar 2021, 18:52
foto


Wereldwijd hebben vrouwen het niet makkelijk. Vaak zijn ze niet alleen overgeleverd aan de grillen van het mannelijke geslacht, maar ook aan die van hun soortgenoten. Ze worden onderdrukt, mishandeld, gediscrimineerd, verhandeld en als seksueel object gezien. Bij deze handelingen worden vaak genoeg godsdienst en tradities als grondslag  aangedragen. (Denk maar aan de besnijdenis bij vrouwen die in bepaalde Afrikaanse landen een normale zaak is.)

Suriname is een land met verschillende bevolkingsgroepen met elk hun eigen cultuur en tradities. In dit artikel wil ik mijn licht laten schijnen over de Marrons, die een wezenlijk deel uitmaken van de Surinaamse bevolking. De opvoeding bij deze bevolkingsgroep is sterk onderhevig aan traditie en cultuur. Het zal te ver voeren om de diversiteit van dit erfgoed te bespreken, maar een onderwerp dat ik ter sprake wil brengen, is de menstruatieperiode van de Marronvrouw. Menigeen zal zich af vragen waarom de keus voor dit onderwerp. Mijn keuze ligt ten grondslag aan een heftige discussie tussen twee heren, die ik heb mogen volgen over het koken van de vrouw tijdens haar menstruatieperiode.

Volgens traditie mag de Marronvrouw tijdens haar menstruatieperiode niet koken voor mannen, maar wel voor zichzelf. In de dorpen in het binnenland zijn er speciaal hutten gebouwd in een apart deel voor deze vrouwen om hun  periode door te brengen. Bevindt de vrouw zich in de stad, dan mag zij niet met haar man op zelfde bed liggen. Ook moet zij in een aparte kamer slapen. Bepaalde mannen gaan zelfs zover dat het de vrouwen verboden wordt om op stoelen te zitten, maar op een daarvoor bestemde bank. Op zich geen probleem, want eenieder kiest waaraan hij zich houdt. Ondergetekende heeft zijn eigen manier om daarmee om te gaan.

Maar dan  valt het volgende mij op:
Hoe komt het dat diezelfde man die zijn vrouw  thuis  zoveel regels oplegt, van januari tot en met december buiten  eten koopt en nuttigt, ook nog gebruik maakt van openbaar vervoer en taxi's, appartementen bezoekt enzovoorts.
Hoe komt het dat wanneer men  een  relatie heeft met een niet Marronvrouw, de Marronmannen alle  tradities  overboord gooien en zelfs bereid zijn de meest onmogelijke dingen te doen, zélfs op seksueel gebied.

Hoe komt het dat wanneer een Marronman zijn vrouw in de huishouding helpt, de familie daar moeite mee heeft. Is de vrouw van een andere bevolkingsgroep dan is er geen vuiltje aan de lucht. Brada, zie dit niet als een aanval, maar  als een wake-up call. Een call om zaken anders aan te pakken. Laten wij gaan  bezinnen en de vrouw de nodige  ondersteuning  en liefde te geven en gezamenlijk met haar te bouwen aan een solide basis voor het nageslacht.

Robby Amain
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May