Covid-19 en de veranderingen in ons leven
13 Mar 2021, 17:08
foto


Sinds het nieuwe coronavirus werd opgemerkt in het Chinese Wuhan in december 2019 is de wereld zich daarna geleidelijk aan gaan veranderen op verschillende gebieden. Binnen 3 maanden na het eerste Covid-19-geval in China was er sprake van een razendsnelle verspreiding ervan waardoor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in maart 2020 officieel melding maakte van een Covid-19 pandemie. De wereld was toen niet meer de wereld als daarvoor.

Vanuit ons land werden de ontwikkelingen in de wereld nauw op de voet gevolgd. Bij velen onder ons leefde toen nog het gevoel dat het nieuwe coronavirus een ver van ons bed show was. Uiteindelijk gebeurde toch het onvermijdelijke. Op vrijdag 13 maart 2020 maakten de autoriteiten bekend dat het eerste officiële Covid-19-geval in Suriname een feit was. Vanaf dat moment stonden wij aan de vooravond van tal van maatregelen die ingevoerd zouden worden om de spreiding van het virus in te dammen. Het waren maatregelen die uiteindelijk velen onder ons zwaar zouden gaan raken op onder andere economisch en sociaal gebied. 

De terugval van inkomsten voor velen en ook de beperkingen in de bewegingsvrijheid zijn enkele die opgenoemd kunnen worden. Vooral het laatste heeft een zware impact gehad op de burgerij. Wij Surinamers houden van ons uitgaansleven waar wij op onze eigen Surinaamse manier gaan chillen.

Desondanks mogen we optekenen dat vanwege Covid-19 de hygiëne kwestie bij ons als mens meer dan ooit volle aandacht geniet. De beperkingen die zijn opgelegd aan de samenleving om te bewegen in hun dagelijks leven heeft verder rustig aan gezorgd dat wij ons hebben kunnen aanpassen aan de veranderde situatie. Het zogeheten nieuwe normaal.

In de tussentijd waren de wetenschappers naarstig op zoek naar een vaccin tegen het virus. Uiteindelijk lukte dit wel, maar we zitten met een aantal cruciale onbeantwoorde vragen. De verdere ontwikkeling binnen het onderzoek terzake en de beschikbaarheid van voldoende verschillende soorten Covid-19 vaccins zal een zekere mate van impact hebben om op termijn het virus beheersbaar te kunnen maken.

De groei en ontwikkeling die de mens heeft doorgemaakt de afgelopen decennia wekte de indruk dat er bijna voor alles een oplossing te vinden was. De moderne technologie en de verdere digitalisering van samenlevingen doen geloven dat de mens boven alle ketens staat in de natuur en dus elke verstoring in bedoelde ketens zal overwinnen.

Echter laat de realiteit een andere zijde zien. Ondanks het gegeven dat de mens zich als wezen superieur acht, is hij toch te verslaan door een micro organisme, in dit geval het nieuwe coronavirus, dat de totale manier van leven van de mens heeft ontwricht. Volgens velen zuivert moeder natuur zichzelf. Covid-19 heeft bewezen dat er vermoedelijk ook andere virussen daarbuiten zullen zijn die een gevaar kunnen vormen voor de mensheid in de naaste toekomst en uiteindelijk meerdere pandemieën zullen voortbrengen.

Tenslotte zal het leven moeten doorgaan, ook voor ons als Surinamers. Trouwens wij als samenleving hebben vaker bewezen om veerkracht te tonen om gezamenlijk uit bedreigende situaties te geraken en samen te kunnen overwinnen.

Ashween Ramdin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May