Fusering vakbeweging en bedrijfstak vertegenwoordiging moet versnippering voorkomen
10 Jul 2011, 00:01
foto
Minister Ginmardo Kromosoeto van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu.


Fusering van vakcentrales en voortaan een bedrijfstak vertegenwoordiging van werknemers werkt niet alleen maar effectiever, maar voorkomt verspilling van kader en versnippering van de vakbeweging. Volgens minister Ginmardo Kromosoeto van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) zal deze omschakeling in samenspraak met de vakbeweging moeten plaatsvinden. De bewindsman beantwoordde hiermee, tijdens de begrotingsbehandeling vragen van Carl Breeveld (DOE) die stelde dat in een klein land als Suriname er te veel vakcentrales zijn.

Kromosoeto wees er op dat in Suriname de vertegenwoordiging nog altijd plaatsvindt per bedrijf en niet per bedrijfstak. In de arbeidswetgeving is opgenomen dat middels een referendum wordt bepaald welke vakorganisatie de representatieve vertegenwoordigers is binnen een bedrijf. Ook de vakcentrales zijn niet per bedrijfstak georganiseerd. Volgens de bewindsman speelt dit vraagstuk ook binnen de vakbeweging. Volgens hem zal samen met hem onderzoek gedaan moeten worden naar een mogelijk omschakeling. Op 1 mei bij de viering van arbeidsdag is al een poging gedaan door de vakbeweging zelf om zich te fuseren.

Positie contractarbeiders
De ATM-minister stelde het parlement ook gerust dat zijn ministerie bezig is met het formuleren van wetgeving om de positie van contractarbeiders beter aan te geven. Volgens hem bestaat de indruk dat deze groep van werknemers geen bescherming geniet van de overheid. Dit zou komen door het lage bewustzijn over de rechten en plichten van deze groep arbeiders. “Laat mij benadrukken dat de huidige wetgeving dezelfde bescherming biedt aan deze groep als aan de zogenaamde niet-contractor, dus mensen in vaste dienst”, zei de minister. Het begrip contractor komt nergens in de arbeidswet voor. Tot deze groep worden wel gerekend personen werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, personen die via een uitzendbureau aan een baan komen (uitzendkrachten) en personen die werk hebben via een aannemer of koppelbaas.

In de nieuwe wet die door het ministerie wordt voorbereid gaat het om de wet ‘ter beschikking stellen van arbeidskrachten door intermediair’. Kromosoeto zegt dat in het Burgerlijk Wetboek er ook al bepalingen zijn opgenomen om het verlengen van gesloten krachten voor onbepaalde tijd te limiteren. Het lid André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP) zegt dat de regeringsfractie helemaal niet gecharmeerd is van deze werkvorm. “Mensen lijken geen rechten te hebben. Ze worden uitgebuit en krijgen maar een bedroevend deel aan loon, terwijl de bedrijfseigenaar het grootste deel in eigen zak stopt.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May