Denemarken schort uit voorzorg Oxford-AstraZeneca vaccin op
11 Mar 2021, 10:21
foto

Stafleden zijn bezig met AstraZeneca Covid-19 vaccins in een opslagkast van het Region Hovedstaden Vaccine Center in Kopenhagen, Denemarken. (Foto: Reuters)


Denemarken heeft het gebruik van het Oxford-AstraZeneca-vaccin uit voorzorg tijdelijk stopgezet na meldingen van een klein aantal bloedstolsels en één sterfgeval. De Deense gezondheidsautoriteit zei dat het te vroeg was om te zeggen of er een verband was met het AstraZeneca-vaccin.

Oostenrijk stopte eerder met het gebruik van een partij van het medicijn, wat het EU-geneesmiddelenbureau ertoe bracht te zeggen dat er geen aanwijzingen waren dat het vaccin bloedstolsels veroorzaakte. Het bedrijf zegt dat de veiligheid ervan uitgebreid is bestudeerd in klinische onderzoeken. "Patiëntveiligheid heeft de hoogste prioriteit voor AstraZeneca", aldus een woordvoerder.

"Regelgevende instanties hebben duidelijke en strikte werkzaamheids- en veiligheidsnormen voor de goedkeuring van elk nieuw geneesmiddel, en dat geldt ook voor het Covid-19-vaccin AstraZeneca."

Gegevens die tot nog toe beschikbaar zijn, bevestigden dat het "over het algemeen goed werd verdragen", voegde de verklaring eraan toe.

De Deense beslissing kwam dagen nadat Oostenrijk het gebruik van een bepaalde partij van het medicijn had opgeschort omdat een vrouw 10 dagen na toediening ervan stierf. Ook Estland, Letland, Litouwen en Luxemburg gebruiken de batch niet meer.

De Deense autoriteiten zeiden dat ze het gebruik van het vaccin 14 dagen stopten in wat minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke een "voorzorgsmaatregel" noemde. Hoewel er geen verband was gelegd, zei hij "we moeten tijdig en zorgvuldig reageren" totdat er een conclusie is.

Het besluit om het vaccin in Denemarken en Oostenrijk op te schorten, is een tegenslag voor een Europese vaccinatiecampagne die tot leven is gekomen, deels als gevolg van vertragingen bij de levering van het AstraZeneca-medicijn.

De Deense autoriteit zei dat het geen gemakkelijke beslissing was, zoals tijdens de grootste en belangrijkste uitrol in de geschiedenis van het land.

Het EU-geneesmiddelenbureau EMA zei dat zijn veiligheidscommissie de Oostenrijkse zaak aan het herzien was, maar maakte duidelijk dat "er momenteel geen aanwijzingen zijn dat vaccinatie deze aandoeningen heeft veroorzaakt, die niet worden vermeld als bijwerkingen van dit vaccin".

Het aantal "trombo-embolische voorvallen bij gevaccineerde mensen is niet hoger dan bij de algemene bevolking", voegde het eraan toe.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May