NDP-leiding staat achter bewilliging Van Emden
11 Mar 2021, 00:00
foto
Vandaag komt De Nationale Assemblee in openbare vergadering bijeen voor toelating van Wilsientje van Emden.


Wilsientje van Emden wordt vandaag toegelaten als lid van De Nationale Assemblee. Zij was de tweede persoon op de kandidatenlijst van de NDP in Brokopondo. Zij zal in de plaats komen van Sergio Akiemboto, die had bedankt als lid, maar later hierop terugkwam. Zijn hogerberoepszaak tegen Assembleevoorzitter Marinus Bee en de Staat moet nog dienen.

NDP-woordvoerder Ricardo Panka om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de partij achter de bewilliging van Van Emden staat. Zij moest binnen veertien dagen bewilligen, anders zou zij geen deel kunnen uitmaken van De Nationale Assemblee. De bewilliging is onderdeel van het verkiezingsproces. Panka voert aan dat de NDP-fractie geruime tijd uit 15 leden bestaat, terwijl de partij 16 zetels heeft behaald tijdens de verkiezing. Ook De Nationale Assemblee is niet compleet door het ontbreken van een lid.

Wat de hogerberoepszaak van partijgenoot Akiemboto betreft, zegt Panka dat als het zover is en de rechter een oordeel velt, dan wordt de zaak weer bekeken. Maar voor nu heeft de partijleiding besloten dat Van Emden ondersteund wordt in de bewilliging.

De raadsvrouw van Akiemboto, Nailah van Dijk, antwoordt op een vraag van Starnieuws dat hoger beroep is aangetekend tegen de beslissing van de rechter, dat haar cliënt geen Assembleelid meer is. Zij heeft tot uiterlijk 27 maart de gelegenheid om de memorie van grieven in te dienen, waarna de behandeling van de zaak volgt. Zij zal het Hof van Justitie vragen om de toelating van Van Emden terug te draaien, waardoor haar cliënt zijn plaats weer kan innemen in De Nationale Assemblee.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May