President kondigt anti-money laundering instituut aan
10 Mar 2021, 14:48
foto
Minister Kenneth Amoksi overhandigt het digitale National Risk Assessment rapport aan president Chan Santokhi. Vicepresident Ronnie Brunswijk (rechts) kijkt toe. (Foto: CDS)


De regering heeft aangekondigd dat op korte termijn een anti-money laundering instituut zal worden geïnstalleerd. Dit instituut zal als werkarm dienen van de steering council. Het National Risk Assessment rapport is door de voorzitter van het projectmanagementteam, Jennifer van Dijk-Silos aangeboden aan de coördinator van het National Risk Assessment, governor van de Centrale Bank van Suriname, Maurice Roemer. Dinsdagavond is dit rapport overhandigd aan president Chan Santokhi. 

De regering zal het rapport tezamen met deskundigen, die het verder uitwerken in een tijdlijn en een matrix met te nemen acties en maatregelen, doornemen. De nationale en internationale gemeenschap zullen door de regering worden geïnformeerd over het rapport en de te nemen stappen. De regering zal in overleg gaan met alle stakeholders om de aanbevelingen te uitvoeren. Dit zodat Suriname een goede vierde ronde evaluatie kan ondergaan, meldt de Communicatiedienst Suriname.

Er zullen maatregelen worden genomen door de regering om de anti-money laundering, anti proliferatie en corruptiebestrijding verder in te bedden in de wetgeving, het financieel systeem en het bevorderen van de institutionele versterking.

De steering council is in 2013 geïnitieerd op voordracht van de Caribbean Action Taskforce. Deze buigt zich over beleidskwesties regarderende de bestrijding van money laundering en terrorismefinanciering. Opeenvolgende kabinetten hebben dit stilzwijgend voortgezet.

Per maart 2022 komt er een nieuwe evaluatie op basis van nieuwe aanbevelingen van het Financial Action Taskforce. Er is steeds een jaarlijkse bijstelling vanwege veranderingen binnen het criminele circuit. Aanbevolen is dat Suriname overgaat van een regel gebaseerde benadering naar een risico gebaseerde benadering en tegen deze achtergrond was het noodzakelijk een risicoanalyse uit te voeren omtrent de huidige situatie in Suriname. Dit rapport is intussen afgerond.

De Regering dankt de Centrale Bank en project het management team voor het belangrijke werk dat door hen is verzet in de strijd tegen witwassen en financieren van terrorisme. De regering blijft gecommitteerd aan AML/CFT in het kader van het bevorderen van de integriteit van het financieel systeem.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May