Launch Clevia Capital stap dichterbij groen ondernemen
10 Mar 2021, 12:51
foto
Social entrepeneur Jim Rasam bij de soft launch van Clevia Capital, die door Fahmi Abdul Ghofir en Daphne Kasbie zullen worden geleid.


Met de soft launch van Clevia Capital is een belangrijke mijlpaal bereikt in het traject van groen ondernemen. Clevia Capital maakt deel uit van Clevia Park, zusterorganisatie van de Intermed Bedrijvengroep, waar ethisch ondernemen met inachtneming van normen en waarden centraal staan.

Social Entrepeneur Jim Rasam zei als CEO van de Intermed Group of Companies dat de assets van Clevia Capital binnen ruim anderhalf jaar gegroeid zijn van een bedrag van 70.000 euro naar bijkans 3 miljoen euro. Deze gelden worden geïnvesteerd in de meer dan tien bedrijven van Intermed en het rendement hieruit wordt volgens afspraak uitgekeerd aan de investeerders. Naar verwachting zal dit jaar een extra half miljoen US$ aan fondsen bijkomen, die in nieuwe projecten worden geïnvesteerd. “We hopen dit jaar met een US$ 4 miljoen aan assets af te sluiten”, zegt Rasam. “We hebben veel meer partners nodig, ook in Nederland. En wij hopen dit jaar de gang te maken richting Centrale Bank om toestemming te vragen hetzelfde te mogen doen voor andere bedrijven, omdat we merken dat het - zeker nu, met die Corona-crisis bovenop de financiële crisis die we hebben gehad - heel moeilijk wordt voor bedrijven.”

Rasam vertelt dat er veel jongeren op zoek zijn naar funding, maar ook naar partners om hen te helpen hun bedrijf op te zetten en hen te blijven inspireren en begeleiden. Hij noemde als voorbeeld een jongeman die heel lang in het buitenland heeft gewerkt en gewoond, maar nu in Suriname zijn passie voor aquacultuur in een groene onderneming wil stoppen. “Ik heb goed nieuws voor je: we hebben het geld voor je gevonden om van de week een Fish Hatching Project hier te Clevia Park op te zetten”, zei Rasam tegen de desbetreffende jonge ondernemer, die ook aanwezig was bij de soft launch van Clevia Capital. De Intermed-CEO noemde plaatsen zoals Rust en Werk en Margaretha in het district Commewijne, die jaren als hub hebben gefungeerd van Surinaamse krobia’s, totdat op een gegeven ogenblik er geen krobia’s meer te vinden waren. Hetzelfde gebeurde ook met de vispopulatie in China en Japan, die dit probleem hebben opgelost door zich toe te leggen op de aquacultuur, waarmee ze vandaag de dag voor ruim 50% voorzien in hun visvoorziening.

Het Fish Hatching Project is het negende project dat via de fondsen van Clevia Capital wordt gefinancierd en is bedoeld om de aquacultuur in Suriname te helpen aanjagen, maar ook de visconsumptie te stimuleren. “Het is niet alleen een economisch, niet alleen een ecologisch, maar ook een gezondheidsaspect, want vis is goed voor je. We moeten meer vis gaan eten; daar zit Omega-3 in en dat houdt je vetgehalte en cholesterol mooi in balance”, legde Rasam, die ook arts is, uit. De social entrepeneur benadrukte dat wanneer gesproken wordt over assets, veelal in termen van geld wordt gedacht. Echter is geld slechts een van de assets; een andere heel belangrijk asset is namelijk de menselijke hulpbron. Samen zijn ze enkele belangrijke pijlers in het geheel van van groen, ethisch en duurzaam ondernemen. Clevia Capital zal als NV geleid worden door Fahmi Abdul Ghofir en Daphne Kasbie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May