Potros Santokhi => Stop met Lippenstift smeren op het Varken!
09 Mar 2021, 18:28
foto


In dit artikel sta ik stil bij een aantal nijpende constateringen die deze regering zeker aan te rekenen zijn. Het begon allemaal met een incompetente speechwriter die de Potros op zijn inauguratie liet verkondigen “dat vrienden en familie niet geaccommodeerd zouden worden”. En wat gebeurde er een paar weken later?

Hoe kun je in een land van slechts 600k inwoners, waarin iedereen vriend of familie is, verkondigen dat je het land gaat regeren “zonder vriend of familie”? Onoplettend van de Potros maar zeker een grote blunder van de speechwriter die land & cultuur onvoldoende kent. Feit is dat er zoveel is gebeurd, in een korte tijd, dat veel schrijvers in deze nieuwssite terecht concluderen: er is niets veranderd na Bouterse.

Zelfs de geestelijke leiders van Santokhi zijn dezelfde personen die ook Bouterses oren jarenlang vulden!

God lijkt in Suriname net zo verhandelbaar als de SRD (zonder bandbreedte), God doet in Suriname mee aan de verkiezing, voert campagne, en loopt indien opportuun over van de ene partij naar de andere.

Wel of geen Chapraha, that is not the question

Dan de blunder van Surfin NV, het resultaat van adviseurs/amateurs? Het kan nog leiden tot een strafrechtelijk proces waarin alle betrokkenen, inclusief minister Ramdin (wel 'Chapraha'?) en minister Achaibarsing (geen 'Chapraha'?) worden meegesleurd. In een ander democratie ambiërend land waren de ministers afgetreden. De pers had dat geëist, of er was een onderzoekscommissie benoemd, om de zaak tot de bodem uit te zoeken. In Suriname is men bang; als Chan valt, komt Bouta terug? Dus vasthouden dat Varkentje? Time will tell!

Feit is, als je een leider wil doorgronden, doorgrond het karakter van zijn adviseurs. Ik concludeer na ongeveer 8 maanden observeren, dat het een bepaald type adviseur betreft die alles geheim willen houden, Sabimans. Surinaamse cultuur, of is dit kenmerkend voor Chan en zijn team van adviseurs? Wie zijn de adviseurs? En waarom zo geheimzinnig? Waarom kan de regering het volk niet fris en openlijk alles vertellen over het varkentje? Immers in Suriname blijft niets geheim. Of dachten de adviseurs in het geheim een Staats NV te kunnen opzetten zonder dat iemand van de Surinaamse Kamer van Koophandel het zou doorvertellen aan een andere landgenoot? Naïviteit of booby-trap voor de Potros?

IMF en het “varkentje met lippenstift”

En dan het idee om IMF, het rijke meisje, te verleiden Suriname geld te lenen aan Suriname. Ik heb dit vaker uiteengezet; als IMF met je mee gaat naar huis dan wil ze alles van je weten, in je portemonnee kijken en stelt ze harde eisen (Surinaamse mannen zouden dit gewend moeten zijn?). Bijvoorbeeld dat je geen elektriciteit en benzine subsidieert (je binnenvrouw moet pinaren). En wat doet Suriname?

IMF eist dat de koers vrij kan bewegen. En wat doet Suriname? Suriname wil de koers in een bandbreedte stoppen en komt met allerlei extra maatregelen om te STRIJDEN tegen de marktwerking. Hoe de bandbreedte tot stand is gekomen, is wederom hocus pocus. Hoe de berekeningen zijn gemaakt, en wie die heeft gemaakt, weet niemand. Het wordt niet uitgelegd aan het volk. Want het volk=stemvee is dom en ongeïnteresseerd.

HOE gaat Suriname het allemaal handhaven? Komt er een A-team voor valuta criminelen? Wie gaat de bandbreedte van de koers verdedigen? De geweldige Surinaamse bankiersvereniging, de tandeloze Centrale Bank van Suriname?

Beste mensen, ik durf de boude conclusie te poneren: het is jammer dat de Potros Santokhi geen econoom is (Suriname heeft nooit een deskundige president gehad), anders had hij het zelf slimmer kunnen oplossen in plaats van te luisteren naar de bende geheimzinnige adviseurs. Als Chan goede artikelen en boeken zou lezen dan zou hij zelf begrijpen dat Suriname niet uniek is. Ieder ander land dat ooit in economische problemen was, kon alleen investeerders aantrekken door haar munt flink genoeg in waarde te laten dalen, devalueren, zodat het voor investeerders aantrekkelijk/goedkoop genoeg was om in het land te komen investeren. Dus de SRD bandbreedte en waardeloze maatregelen zijn allemaal “lippenstift op een varken”.

De koers van de SRD moet vrijgegeven worden en zo diep kunnen dalen in waarde, dat investeerders ervan overtuigd zijn dat er wat te halen valt in Suriname en dat de risico’s het waard zijn.

Potros Stop met Suriname te redden, aub noh- set’en, noh beloof!

Potros Santokhi, na 8 maanden booby-traps en geblunder, is het tijd: ontsla de incompetente adviseurs, de initiatief wurgers! Half-Time to Reshuffle, red indien mogelijk uw presidentschap, laat Suriname voorlopig met rust, het volk redt zichzelf.

Een land kan niet failliet, laat de SRD vrij!

Dr. Ashwin Ramcharan RO
Twitter: @ramcharan

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May