Venezuela ontkent schending luchtruim Guyana
06 Mar, 09:39
foto
Een van de twee Venezolaanse Sukhoi SU 30-straaljagers gefilmd door een dorpsbewoner van Eteringbang.


De regering van Guyana heeft Venezuela beschuldigd van voortdurende agressie en intimidatie nadat ongeautoriseerde straaljagers over de betwiste regio Essequibo vlogen. De Venezolaanse regering heeft een dergelijke inval echter ontkend en haar eigen aantijgingen geuit door te zeggen dat Guyana "valse versies probeert te genereren over de reguliere patrouilleoperaties aan de Venezolaanse grenzen".

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Guyana zei in een verklaring dat rond 13:20 uur dinsdag twee Sukhoi SU 30-straaljagers van het Venezolaanse leger vlogen boven de gemeenschap en vliegveld van Eteringbang op een zeer lage hoogte van 1500 voet. Ze hebben een keer rond de locatie gecirkeld voordat ze verder vlogen in oostelijke richting. "De regering van Guyana veroordeelt deze laatste daad van agressie door de Venezolaanse strijdkrachten als een schending van de soevereiniteit van Guyana boven zijn grondgebied", zei hij.

“De invasie van ons grondgebied door de twee Venezolaanse gevechtsvliegtuigen is een duidelijke aanwijzing dat de regering van Venezuela bereid is agressie en intimidatie te gebruiken om te bereiken wat niet met legale middelen kan worden bereikt - de overgave door Guyana van zijn patrimonium. De regering van Guyana spoort die van Venezuela en haar agenten aan zich te gedragen op een manier die in overeenstemming is met het internationaal recht en goede nabuurschapsbetrekkingen."

De regering merkte verder op dat het incident volgde op een decreet dat onlangs werd uitgevaardigd door de president van Venezuela, Nicolas Maduro. Hier wordt een maritiem gebied voor Venezuela vastgesteld dat de territoriale wateren van Guyana, de exclusieve economische zone en het continentaal plat omvat. Hetzelfde geldt voor het landgebied ten westen van de Essequibo-rivier.

Guyana heeft laten weten dat de internationale gemeenschap op de hoogte zal worden gehouden van alle acties die Venezuela onderneemt om de soevereiniteit en territoriale integriteit van Guyana te ondermijnen en de vrede en veiligheid van de regio te bedreigen. De minister van Buitenlandse Zaken, Hugh Todd, heeft de Venezolaanse ambassadeur in Guyana, Luis Edgardo Diaz Monclus, een protestnota overhandigd over de schending van de soevereiniteit van Guyana.

In een verklaring die werd vrijgegeven na de beweringen van Guyana, zei het ministerie van Volksmacht voor Buitenlandse Betrekkingen van Venezuela dat het 'de onnauwkeurigheden en valse beschuldigingen krachtig verwerpt. Hiermee wordt de realiteit gemanipuleerd om een negatieve matrix tegen Venezuela te voeden over de territoriale controverse over Guyana Esequiba.

“Opnieuw probeert de regering van Guyana op een wilde manier valse versies te genereren over de reguliere patrouilleoperaties aan de Venezolaanse grenzen, uitgevoerd door de Bolivariaanse Nationale Strijdkrachten, strikt beperkt tot het onbetwiste Venezolaanse grondgebied."

Ondanks een ‘Tribunaal Award’ uit 1899 die de landgrens tussen de twee landen vaststelde, waarbij werd vastgesteld dat de Essequibo rechtmatig aan Guyana toebehoort, is Venezuela het grondgebied blijven claimen.
De zaak ligt nu voor het Internationaal Gerechtshof.
Advertenties