Rosebel en overheid akkoord over veiligheidsassistentie
04 Mar, 11:07
foto
De MoU tussen Iamgold en de Surinaamse overheid is getekend. 3e van l, Iamgold Country Director, Sharmila Jadnanansing 'elleboogt' met minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie.


Rosebel Gold Mines N.V. (Rosebel) en de overheid hebben een akkoord bereikt over veiligheidsassistentie van de Rosebel-site. Er is kortgeleden een Memorandum of Understanding (MoU) getekend over handhaving van orde en veiligheid in en rondom de exploitatierechten verbonden aan de Rosebel concessie. In het stuk staan afspraken voor de inzet van een taskforce door de regering in en rondom de Rosebel-operatie en voor de ondersteuning die Rosebel aan de taskforce zal verlenen.

De taskforce moet zorgen voor het ononderbroken verlopen van operaties in het gebied en erop toezien dat alles gebeurt in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving en de beginselen die in de MoU zijn vastgelegd. Rosebel zal zorgen voor logistieke assistentie en accommodatie.

De ministers van Justitie en Politie, Defensie en Natuurlijke Hulpbronnen, respectievelijk Kenneth Amoksi, Krishna Mathoera en David Abiamofo, vertegenwoordigden de overheid bij de ondertekening van de MoU. De vertegenwoordiging van Rosebel bestond uit de General Manager, Martin Beauséjour, en Country Director Sharmila Jadnanansing.

Voor Rosebel blijft de gezondheid en veiligheid van de werknemers, omliggende gemeenschappen en de kleinschalige goudzoekers de allerhoogste prioriteit, zegt de RGM Corporate Communication. Het vraagstuk van ongeautoriseerde goudzoekers die dagelijks de mijnen van Rosebel binnendringen en de algehele veiligheid, maar ook die van henzelf daarbij op het spel zetten, blijft zeer complex en vereist commitment en alertheid van alle stakeholders.

Rosebel is in samenspraak met de plaatselijke gemeenschappen, in de uitvoeringsfase van een aangepast Social  Management Program, waarbij er gericht geïnvesteerd wordt in capaciteitsversterking en ondersteuning wordt gegeven aan ondernemers binnen de gemeenschappen. Het doel is een transitie te bewerkstelligen van klein mijnbouw naar andere duurzame activiteiten en ondernemerschap. Rosebel gaat er van uit dat naarmate er meerdere initiatieven ondernomen worden voor de ontwikkeling van alternatieve  economische activiteiten in de districten Brokopondo en  Sipaliwini, geleidelijk aan de uitdaging van ongeautoriseerde mijnbouw tot het verleden zal behoren of geminimaliseerd zal worden.
Advertenties