NRA-rapport: Suriname is een hoog risico land
02 Mar, 02:53
foto
Governor van de CBvS, Maurice Roemer, bedankt PMT-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos voor het enorme werk dat zij en haar team hebben verricht. (Foto: René Gompers)


Suriname is volgens de Nationale Risico Analyse (NRA) een ‘medium tot high risk’ land. Dit betekent dat er niet genoeg gedaan wordt om money laundering, terrorisme financiering, corruptie en proliferatie (het financieren en verspreiden van massa vernietigingswapens) tegen te gaan. Gebleken is dat in verschillende sectoren men ook niet genoeg bewust is van deze dreigingen. Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Project Management Team (PMT), heeft maandag het NRA rapport in drievoud overhandigd aan Maurice Roemer, governor van de Centrale Bank van Suriname.

Het PMT is nagegaan wat er gedaan wordt om witwassen, financieren van terrorisme, proliferatie en corruptie te identificeren. Ook is onderzocht hoe groot deze dreigingen zijn en wat de aanpak is van de banken, bedrijven en de overheid. “De banken zijn van alle sectoren het beste voorbereid,” deelt Van Dijk-Silos mee. “Meedoen aan het onderzoek was niet verplicht gesteld. Het heeft ons wel veel moeite gekost om bepaalde sectoren te overtuigen om mee te doen. Haast iedereen heeft meegedaan. De kleine juweliers en de handelaren in tweedehandse auto’s hebben ronduit geweigerd.” Deze twee sectoren worden beschouwd als ‘hoog risico’ waar de criminele activiteiten kunnen plaatsvinden geeft Van Dijk-Silos aan.

Het NRA rapport is digitaal aangeleverd. Het bestaat uit ruim 500 pagina’s. Er is informatie verzameld vanaf 2015 tot medio 2020. Het is een grote uitdaging geweest om aan informatie te komen deelt de PMT-voorzitter mee. Statistieken worden niet of slecht bijgehouden. Die moeilijk te vinden informatie zit nu vastgelegd in het rapport. “We hebben het heel uitgebreid gemaakt omdat het het allereerste NRA rapport is,” geeft Van Dijk-Silos aan. “Er is nog een scala aan bijdragen die we nog aan het ordenen zijn. Die komen over een dag of twee bij de governor terecht.”

De informatie op de sticks is niet voor alle ogen bestemd, benadrukt Van Dijk-Silos. “Op deze stick zit het complete NRA rapport, daarvan krijgen slecht 12 mensen het, zoals de president, de governor, de Amerikaanse ambassade, geeft ze aan. “De sticks zijn zwaar beveiligd, het rapport mag niet in verkeerde handen vallen, omdat de informatie gevoelig is. Er kan ook niet geprint en ook niet geëdit worden.”

Governor Roemer heeft de andere enveloppen aan ministers Kenneth Amoksi van Justitie en Politie en Armand Achaibersing van Financiën en Planning overhandigd. ,Elke ontvanger krijgt ook een code om de inhoud van de stick te kunnen zien. Alleen de governor heeft de code voor het uitprinten. Alleen hij kan toestemming geven om het rapport te printen. “Ik adviseer om zuinig met printen te zijn omdat er echt gevoelige informatie in zit,” drukt Van Dijk-Silos de governor op het hart. “Binnen twee weken zal de governor nog een publieke versie ontvangen.” De regering zal moeten beslissen of ze dat wil publiceren.

René Gompers
Advertenties