Staking Luchthavenbeheer klap voor exporteurs
21 Feb, 00:00
foto
De afhandeling van vliegtuigen op de internationale luchthaven Zanderij is volledig verstoord door de actie van het personeel van NV Luchthavenbeheer. (Foto: René Gompers)


De staking van het personeel van NV Luchthavenbeheer heeft ernstige gevolgen voor onder andere exporteurs. Ondernemers die goederen exporteren naar het buitenland krijgen weer een zware klap met de staking van de werknemers van NV Luchthavenbeheer. Exporteurs zijn gisteren gevraagd hun ladingen die ze hadden aangeleverd op de luchthaven voor export, terug te halen. De vlucht met AmeriJet waar grote ladingen vis mee zouden worden vervoerd, kon niet worden uitgevoerd en is geannuleerd.

De SLM heeft ook laten weten dat zij gisteren niet beschikte over koelopslag, omdat de KLM deze heeft opgeëist. De verwachting is dat hetzelfde lot de export van groenten zal treffen. Vandaag zou aanvankelijk een reguliere cargo vlucht voor groenten en fruit moeten worden uitgevoerd. Ondernemers zijn woest, ze zeggen dat hun ondernemingen al zo zwaar hebben moeten lijden onder de Covid-19-situatie en nu worden ze hiermee geconfronteerd. "Juist nu de export weer op gang begon te komen, krijgen we weer een zware klap," zegt een exporteur. Drie keer per week worden groenten en fruit geëxporteerd.

Wekelijks wordt zo'n 30 ton aan vis en 20 ton aan groenten en fruit geëxporteerd. Het personeel van NV Luchthavenbeheer is vrijdag per direct in actie gegaan, omdat de directie haar afspraken niet zou nakomen. Bondsvoorzitter Lloyd Read heeft tegenover Starnieuws gezegd dat het een lange strijd zal worden. Het personeel eist naleving van de Collectieve Arbeidsovereenkomst en een herstelplan. Vrijdagmiddag is een KLM-vlucht uit Amsterdam wel geland door toedoen van stafleden en anderen. Read heeft Casas, die moet toezien op de veiligheid van de burgerluchtvaart, op de hoogte gesteld van de onverantwoorde handelingen van de directie.