WHO keurt AstraZeneca-Covid-19-vaccin goed
17 Feb 2021, 03:52
foto
Suriname heeft 1.000 doses van het AstraZeneca-vaccin gekregen van Barbados. De schenking is op 11 februari in Paramaribo aangekomen. (Foto: CDS)


Suriname staat in de startblokken om de eerste vaccins toe te dienen aan de eerstelijnszorgverleners nu de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het Covid-19-vaccin van AstraZeneca en Oxford University heeft goedgekeurd voor gebruik. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid had eerder laten weten dat er eerst gewacht zou worden op het oordeel van de WHO alvorens er een besluit zou worden genomen over het vaccinatieprogramma in Suriname.

Barbados die 200.000 doses van India heeft gehad van het AstraZeneca-vaccin, heeft landen in de regio ook bedacht uit deze hoeveelheid. Suriname heeft 1.000 doses gehad en buurland Guyana 3.000. De 1.000 doses zijn genoeg om 500 personen te vaccineren. Suriname zal eerst met deze bezending beginnen. Personen moeten eerst worden getraind in het toedienen van het Covid-19-vaccin. De bedoeling is om komende week van start te gaan.

De WHO heeft maandag het Brits/Zweedse AstraZeneca-Covid-19-vaccin op de lijst gezet voor gebruik in noodgevallen, waardoor de toegang tot het relatief goedkope vaccin in de derde wereld is verruimd. Een WHO-verklaring zei dat het het vaccin had goedgekeurd zoals geproduceerd door AstraZeneca-SKBio (Republiek Korea) en het Serum Institute of India.

"We hebben nu alle facetten in lijn voor een snelle distributie van vaccins. Maar we moeten de productie nog opschalen", zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. De lijst van het VN-gezondheidsagentschap komt dagen nadat een WHO-panel tussentijdse aanbevelingen over het vaccin heeft gedaan, waarin staat dat aan alle volwassenen twee doses met een tussenpoos van ongeveer 8 tot 12 weken moeten worden gegeven. Het vaccin kan ook worden gebruikt in landen met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus.

Het vaccin van AstraZeneca/Oxford werd geprezen omdat het goedkoper en gemakkelijker te distribueren is dan sommige andere vaccins, waaronder die van Pfizer/BioNTech, die eind december door de WHO op de lijst stond voor noodgevallen. Volgens een rapport van Reuters zijn bijna 109 miljoen mensen wereldwijd besmet met het nieuwe coronavirus en zijn er meer dan 2,5 miljoen overleden.

In meer dan 210 landen en territoria zijn infecties gemeld sinds de eerste gevallen in december 2019 in China werden vastgesteld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May