Frustrerende situatie bij AZP voor consult medici
17 Feb 2021, 00:00
foto
Zieken staan uren in de rij Academisch Ziekenhuis Paramaribo voordat ze toegelaten worden tot de wachtruimte van medici. Ook binnen moet er nog een keer worden gewacht.


Zwangere vrouwen, senioren, vrouwen met baby's, personen die slecht ter been zijn, verzuchten het van onmacht op het terrein van Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Met garantiebrief van de huisarts en een afspraak op zak, zijn ze getogen naar het ziekenhuis. Een tijdsafspraak blijkt nauwelijks enige waarde te hebben, want het is wachten geblazen zonder behoorlijke faciliteiten. De één moet er zijn voor een behandeling, een baby moet een week na de geboorte gebracht worden voor controle, een andere ging voor een diagnose, een zwangere vrouw zou een echo maken. Tientallen mensen - die steeds zieker worden door de mensonwaardige situatie - raken met de minuut verder gefrustreerd. 

Er is een tent waar mensen moeten wachten op hun beurt. Deze kleine tenten kunnen de massa van mensen niet aan. Van 1.5 meter Covid-afstand is er allang geen sprake. Een vrouw zit gelaten op een stoep, want er zijn geen zitplaatsen meer. Een moeder staat met haar baby van enkele dagen oud in de rij. Niemand staat op voor een hoogzwangere vrouw. "Ik had een afspraak voor half tien, maar het is al 11.00 uur en ik ben niet geholpen. Ik kan niet meer, ben vermoeid van het staan," zegt een vrouw aan Starnieuws. Zij is ruim vier maanden zwanger en moest voor een echo naar het ziekenhuis. Uiteindelijk besluit ze om naar huis te gaan, want ze kan het niet meer volhouden "want als je eenmaal binnen ben, moet je daar weer op je beurt wachten".

Een paar personen besluiten naar huis te gaan. "Maar dan moet je weer een nieuwe garantiebrief halen bij je huisarts en opnieuw een afspraak maken. Dan beland je weer in dezelfde situatie". Veel van de mensen klagen over de onmenselijke behandeling die ze krijgen. "Terwijl je daar bent voor je gezondheid, voel je je nog zieker worden. Bovendien is het gevaar van besmetting groot, want zoveel mensen staan zo dicht op elkaar." Een senioren burger zegt dat hij behoort tot de risico-groep, dus gaat hij zonder de arts te zien terug naar huis.

Algemeen directeur van AZP, Claudia Redan, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat zij zich ook zorgen maakt om de drukte en de Covid-regels die niet in acht worden genomen. "Vanaf maart vorig jaar hebben wij voor alle poliklinieken een afsprakensysteem. Je kan alleen volgens afspraak een poli bezoeken en op spoedverwijzing. 
Helaas wijst de praktijk uit dat patiënten of te vroeg komen of zonder afspraak maar dat ook specialisten zich niet altijd houden aan maximaal toegestane aantal mensen dat ze per poli-dag mogen inplannen," zegt Redan. De opstopping ontstaat omdat enerzijds te veel patiënten zijn ingepland door specialisten.

Op 29 januari is door de directie opnieuw een memo gestuurd, waarbij gewezen is op het feit dat de Covid-19 maatregelen niet door eenieder in acht worden genomen. Vooral aan de 1.5 meter afstand wordt niet door iedereen gerespecteerd. Sommige wachtkamers zijn heel erg druk. Opnieuw is benadrukt dat met tijdafspraken gewerkt moet worden. De AZP-directeur erkent dat een ziek persoon niet uren wil wachten voordat de persoon wordt behandeld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May