Afstand
16 Feb 2021, 04:27
foto


Mondkap op, handen wassen, afstand houden, bescherm de ander. Mohana, een vrolijke meezinger met een doch zeer indringende boodschap, is al een poosje ons 'reislied'. Ruim een jaar geleden begon de (wereld)bevolking een ongeplande 'vakantie'. Totaal niet voorbereid, niet wetende waarheen, zijn wij nu al aardig wat 'kilometers' verder, de hamvraag blijft echter: hoe lang nog?

Sociale onthouding of sociale distantie is het nemen van een reeks maatregelen voor infectiebeheersing. Deze overheidsmaatregel is dus geen zomaar verzinsel! Het gaat bij sociale onthouding om het vergroten van de intermenselijke fysieke afstand ter bescherming van de nationale gezondheid(zorg). Hoewel het geen betoog behoeft dat onze gezondheid in de balans omhoog dient te gaan, is in de afgelopen tijd evenzo duidelijk geworden dat dergelijke maatregelen, (ook) meer kapot maken dan men wellicht in ogenschouw neemt. Handelszaken over de kop, vele sectoren die stil liggen, inkomstenderving, werkloosheid, verhoogde brandstofprijzen en prijzen van 1e levensbehoeften, om maar enkele te noemen. Desalniettemin is het afzien van fysiek contact dus essentieel willen we uit deze situatie geraken.

De impact van (de) afstand is enorm en niet te onderschatten. De situatie lijkt voor velen met de dag des te ondragelijker te worden en de roep om stopzetting wordt derhalve steeds luider! De wanhoop nabij, moe van het nieuwe normaal en al zijn beperkingen, is het verlangen naar restauratie van het oude gewoonlijke meer dan te  begrijpen. Ook omdat afstand evenals afstand doen, nooit een prettige zaak is. Het is pijnlijk!

De afstand kan ook haar voordelen hebben mits zij doelbewust wordt toegepast. Aan het eind van dit alles klinkt daarom de dringende oproep aan onze (huidige) politieke leiders: afstand te doen van corruptie, welke als een zwarte inktvlek met tentakels diepgeworteld is in onze samenleving. Niet alleen corruptie maar elke andere tentakel die mogelijk een obstakel naar ontwikkeling zou (kunnen) vormen. Laat ons het afleggen! Als wij afstand doen, kan dit land vol potentie, eens eindelijk de gelegenheid krijgen te floreren zoals dat voorbestemd was. We moeten maar willen!
    
Nathalie Valpoort
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May