New SurFin NV-virus komt niet uit de lucht vallen
13 Feb 2021, 09:37
foto


Alsof de financieel-economische crises en de Covid-19 pandemie niet genoeg zijn om het hoofd over te buigen, slaagt Suriname erin een nieuwe crises over zich heen te roepen die in een notariskantoor gefabriceerd is. Zonder het passeren van de akte is er geen rechtspersoon. De notaris- als poortwachter van/voor een goed functionerend rechtssysteem- had met de zorgplicht hoog in het vaandel houdend Suriname kunnen behoeden voor een vertrouwenscrises op regeringsniveau. De notaris was in dit geval het vaccin tegen het New SurFin N.V. virus dat niet alleen de samenleving schade berokkend maar ook schade toebrengt aan het aanzien van en vertrouwen in het openbaar bestuur. Het is onterecht om het falen van de poortwachtersfunctie van de notaris als enige aan te merken in het New SurFin N.V. debacle.

Wekelijks is er een Raad van Ministers (RvM) voorgezeten door de vicepresident (vp). Als ik goed ben geïnformeerd is de RvM (steeds) op woensdag. New SurFin N.V is op 05 januari gepasseerd en de inschrijving bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) heeft op woensdag 6 januari plaatsgevonden. De agenda van de RvM heeft- neem ik aan- vast de agendapunten “mededelingen” en “wat ter tafel komt wttk”. Beide ministers van Financiën en Buitenlandse zaken hebben de gelegenheid gehad om bij één van deze agendapunten openheid van zaken te kunnen geven of minimaal melding te kunnen maken aan de RvM. Daar dit niet is gebeurd heeft de vp alle reden voor een goed gesprek binnen de RvM over omgangsvormen en vertrouwen. Of hij daar vervolgens conclusies aan verbindt is aan hem en de RvM.

Bekend is geworden dat de president op de hoogte was van het rondwaren van het New SurFin N.V. virus, maar heeft hij geen informatie hierover uitgewisseld met de vp. Over omgangsvormen gesproken. Het is triest te constateren dat het “Crises en Herstel Plan” de subtitel draagt…...herstel van de economie en het openbaar bestuur als nu al blijkt dat hetzelfde openbaar bestuur niet in staat is crises te beheersen én te voorkomen. Een brevet van onvermogen en weinig vertrouwen voor herstel en good governance. En daar draait het in beginsel om: vertrouwen en good governance op alle niveaus te beginnen aan de top.

Tot slot het volgende. De ABOP is een partij gestoeld op Algemene Bevrijding en Ontwikkeling. Dat deze relatief jonge partij zelf een ontwikkeling moet doormaken én ook ontwikkeling voor de bevolking nastreeft, en meer specifiek de bevolking in het binnenland, is zeer begrijpelijk en te rechtvaardigen politiek gezien. Dat de partij ook een ontwikkeling moet doormaken op het strategisch niveau is duidelijk geworden. Het New SurFin debacle draait om politieke en financiële macht. Tegelijkertijd moet deze jonge partij zich ook bevrijden van de manier waarop door lagen in de bevolking tegen het binnenland en zijn bevolking wordt aangekeken. Onnodig om te zeggen dat dit niet fraai is om maar niet te spreken over denigrerend. Echter, het emancipatorisch proces van het binnenland en zijn bevolking, die ook de Surinaamse bevolking is, is gaande maar vergt tijd en goed leiderschap. Bevrijding is van lange adem en vraagt dus om een vaccin dat steeds wordt aangepast aan gewijzigde omstandigheden.

Hugo Esseboom
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May