De noodzaak van een (religieuze) mind shift
12 Feb 2021, 10:43
foto


Een casus: de (ten onrechte) gewraakte uitspraak van de president.

De gezegende uitspraak van de president van Suriname, Z.E. Ch. Santokhi, "dat hij de toekomst van Suriname opdraagt aan Jezus Christus" heeft interessante feiten blootgelegd. In de bijlage treft u het volledige artikel van een multidisciplinaire beschouwing.

Case
Bezien vanuit de hindoeïstische filosofie van éénheid in verscheidenheid, maakt het absoluut niets uit tot welke geloofsovertuiging de president zelf behoort of met welke naam ook de Almachtige zou zijn genoemd door de president, het blijft dezelfde Schepper die o.a. door de moslims, Hindoes, christenen, Sikhs en Joden wordt geëerd. Immers, de Vedische Ekam Sat Viprah bahudhậh vadanti (de Almachtige is één, de wijzen noemen Hem/Haar met verschillende namen en diverse manifestaties), is alle geloofsovertuigingen verbindend.

Echter…de reacties hierop volgend, laten blijken dat bij velen de eenheidsgedachte niet daadwerkelijk is doorgedrongen. In het bijzonder bij zekere geestelijken, die een heel andere mening in de eigen kring prediken dan welke zij in het openbaar verkondigen; dit getuige hun negatieve reacties in betreffende besloten appgroepen.

Oorzaak: tunnelvisie/selectieve perceptie/mind block
Mogelijke oorzaak is de tunnelvisie. Deze ontstaat door het verkeerd weten (de onwetendheid) dat de ratio (gezond verstand) versluiert. Vooroordelen blijven onder het bewustzijnsoppervlak sluimerend het beeld bepalen welk wordt opgeroepen zodra een andere religie op de voorgrond treedt. Dit heet in de psychologie de selectieve perceptie. Elke rationele innerlijke exceptie ter correctie wordt hierdoor verworpen en ontstaat er een mind block door de geconditioneerde waarneming.

Oplossing: mind shift/uitzoomen/herinterpretatie geschriften/intrinsieke motivatie
Om van de mind block af te geraken, is de denkbeeld veranderende mind shift en het uitzoomen noodzakelijk. Dit kan door het opdoen van de hogere wijsheid waardoor de werkelijkheid wordt ervaren zoals die ook is en men verlost wordt van de ideeën van religieuze discriminatie.

Dit is niet eenvoudig daar er sprake is van een involutie, de beneveling van het bewustzijn door de hardnekkige schimmel van onwetendheid op het bewustzijn. Hoewel  de noodzaak tot mind shift algemeen is, is er echter zwaardere focus op de geestelijken. Immers juist zij hebben dagelijks direct contact met het volk in gebedshuizen en in privé en verzorgen zelfs godsdienstlessen op de scholen; bij uitstek de plaatsen waar het zaad van onwetendheid kan worden geplant.

Lao-Tse: niet de onwaarheid die vluchtig de gedachten passeert is gevaarlijk, maar die welke zich nestelt.
Herinterpretatie van de religieuze geschriften: een absolute must. Deze aanbeveling heb ik eerder gedaan tijdens twee seminars van de denktank The Foundation for Critical Choices for India (FCCI) en is ook overgenomen in een Letter of Recommendation naar de Indiase premier Narendra Modi in 2019. Aanpassen van denkbeelden aan de tijdgeest is essentieel voor het voortbestaan en leven in de werkelijkheid. Darwin: Het verschil tussen verdwijnen en overleven is slechts één woord: aanpassen. 

De intrinsieke motivatie. Aan te bevelen is om ongeacht de geloofsovertuiging, de essentie van eenheid zoals vervat in de voornoemde hymne Ekam Sat etc., zich intrinsiek eigen te maken. Dit generale vredesconcept dient de eeuwige kosmische orde van rechtvaardigheid.

Slotadvies: De filosoof Emanuel Kant: heb de moed om uw eigen verstand te gebruiken.

Pandit drs. Purushottam Rob Sitaldin (Bedrijfseconoom/Hindoepriester/Filosoof)
President Hindu Scientific Intercultural &-Religious Institute The Netherlands

pdf-icon.gif De_noodzaak_van_een_(religieuze)_mind_shift-2.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May