Akiemboto: Ik heb vrede met mijn geweten
11 Feb 2021, 09:41
foto
Sergio Akiemboto vanmorgen bij het gerechtsgebouw. De rechter heeft niet in zijn voordeel beslist en heeft de voorzieningen geweigerd. (Foto: René Gompers)


Sergio Akiemboto heeft na het aanhoren van het oordeel van kortgedingrechter Rewita Chaterpal aangegeven dat hij niet is teleurgesteld. "Ik heb vrede met mijn geweten", zei hij in gesprek met journalisten na afloop van de zitting. "In het leven moet je op alles voorbereid zijn", stelde hij. Elke stap die je doet heeft negatieve of positieve consequenties.

Akiemboto had bedankt als Assembleelid maar kwam op deze stap terug nadat zijn achterban een dringend beroep op hem deed om zijn besluit in heroverweging te nemen. De rechter heeft echter anders beslist. Assembleevoorzitter Marinus Bee is niet verplicht om hem toe te laten tot het Assembleegebouw en hem te convoceren. Hij kan gewoon doorgaan met de procedure om Akiemboto te vervangen.

Monique Vos, advocaat van Bee en de Staat, antwoordt op vragen van journalisten dat de centrale vraag was of Akiemboto nog Assembleelid is. Nu de rechter de voorzieningen heeft geweigerd, betekent het volgens haar dat Akiemboto geen lid meer is van De Nationale Assemblee. "Anders waren de voorzieningen niet geweigerd". De motivatie van de rechter is nog niet bekend omdat alleen het vonnis is voorgelezen op de zitting.

Nailah van Dijk die Akiemboto juridisch bijstaat, zegt dat hoger beroep bij het Hof van Justitie niet uitgesloten is. Zij wil eerst nagaan wat de overwegingen van de rechter zijn. Er is nu geen blokkade voor de leiding van het parlement om door te gaan met de procedure om haar cliënt te vervangen. Indien in beroep wordt gegaan en het Hof in voordeel van haar cliënt beslist, zal alles teruggedraaid moeten worden.

Akiemboto vindt dat zijn boodschap naar de partij en de samenleving is overgekomen. Er moet anders omgegaan worden in  politiek Suriname. Na afstemming met zijn advocaat zal besloten worden welke stappen verder genomen zullen worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May