VSB staat achter gefaseerd uitdiepen Surinamerivier
10 Feb 2021, 08:38
foto


De Vereniging Surinaams bedrijfsleven (VSB) noemt het gefaseerd uitdiepen van de Surinamerivier een goede eerste stap. Het maakt economische ontwikkeling mogelijk en voorkomt hoge investeringen in projecten die (nog) niet nodig zijn. In januari 2021 heeft het ministerie van Openbare Werken in samenwerking met de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) een aanbesteding gehouden voor baggerwerkzaamheden voor de Surinamerivier. De werkzaamheden zullen gefaseerd worden uitgevoerd.

De VSB heeft inzage gekregen van de geplande baggerwerkzaamheden. De ‘Scope of Work’ is opgedeeld in twee delen waarbij het belangrijkste doel is het uitdiepen en verbreden van navigatiekanaal(30 km) in de monding van de Surinamerivier tot Braamspunt, terug naar 4.5 meter chartdatum (LWS). Het tweede deel houdt in ‘Maintenance Dredging’ voor het onderhouden van de verplichte baggerniveaus langs de vaargeul – 68km – voor een periode van twee jaar. Eveneens wordt aangegeven dat er een tweede fase wordt beoogd waarin er verdere verdieping van de vaargeul inclusief onderhoud zal plaatsvinden. De VSB schrijft dat er verder geen informatie is verstrekt ten aanzien van deze tweede fase.

Het baggerproject kan volgens de VSB de bestaande import/export volumes op een kostenefficiënte manier ondersteunen. De rederijen hebben meerdere malen aangeven dat ze meer diepgang nodig hebben om hun schepen zo optimaal mogelijk te kunnen beladen. Met de huidige diepgang is een efficiënte belading en inzet van hun schepen zeer moeilijk, schrijft de VSB in een persbericht.

Er kan niet regelmatig lading voor import/export vervoerd worden, met als gevolg langere wachttijden in transithavens en verhoogde kosten. De verwachting is dat rederijen met een verbeterde diepgang het aanbod van import/export ladingen efficiënter kunnen verschepen met de op de Suriname route ingezette schepen. De VSB vraagt wel aandacht voor de dredging fee welke geïnd zal worden als compensatie voor het baggerproject.

De recente ontwikkelingen in de offshore olie-industrie en de behoefte van deze sector voor meer diepgang, hebben de aandacht van de VSB. De organisatie is voorstander van een gefaseerde aanpak waarbij het algemeen economisch belang voorop wordt gesteld. De eerste fase van het baggerproject (2 jaar) zal dienen als bagger kennis opbouw voor de maritieme autoriteiten, zodat de volgende fase ‘Scope of Works’ afgestemd kan worden op de nieuwe economische ontwikkelingen (3-5 jaar), schrijft de VSB.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May