Colombia geeft miljoen Venezolanen beschermde status
09 Feb 2021, 22:27
foto


Colombia gaat een beschermde status geven aan bijna een miljoen Venezolaanse migranten die zonder papieren in het land verblijven, zei president Iván Duque. De bescherming zal 10 jaar duren en zal hen in staat stellen om een normaal leven te leiden in Colombia, voegde hij  eraan toe.

De Verenigde Naties zegt dat sinds 2015 meer dan vijf miljoen mensen uit Venezuela zijn gevlucht, waarbij Colombia het grootste aandeel heeft opgenomen. De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, Filippo Grandi, juicht het besluit toe. Op een gezamenlijke persconferentie op maandag beschreef hij het als een "historisch gebaar" en "symbolisch voor de regio, zelfs voor de hele wereld".

Er wordt aangenomen dat ongeveer 1,7 miljoen Venezolanen in Colombia zijn aangekomen, maar meer dan de helft heeft geen legale status. Door de veranderingen kunnen ze nu een tijdelijke beschermde status aanvragen, waardoor ze gemakkelijker kunnen werken, een permanente verblijfsvergunning kunnen zoeken en toegang kunnen krijgen tot gezondheidsdiensten.

"We hopen dat andere landen ons voorbeeld volgen", zei Duque op de persconferentie. De aankondiging kwam dagen nadat hij een oproep had gedaan voor betere internationale steun voor de situatie. Duque heeft ook een besluit teruggedraaid waarin stond dat Venezolanen zonder papieren zouden worden uitgesloten van de aanstaande vaccinatiecampagne in Colombia.

Colombia, een land met 50 miljoen inwoners, heeft tot dusver meer dan twee miljoen virusgevallen en bijna 56.000 doden geregistreerd. De VN heeft gewaarschuwd dat de Covid-19-pandemie de situatie voor Venezolaanse vluchtelingen en migranten die in de hele regio wonen, heeft verergerd, inclusief grenssluitingen waardoor ze kwetsbaar zijn voor gevaarlijke uitbuiting door mensenhandelaars.

Miljoenen mensen zijn de afgelopen jaren uit Venezuela gevlucht vanwege de toenemende economische en politieke instabiliteit die heeft geleid tot een tekort aan basisbenodigdheden zoals voedsel, medicijnen en brandstof.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May