Openbrief aan minister ROM
08 Feb 2021, 18:23
foto


Aan: De Minister van Ruimtelijk Ordening en Milieu
Dhr. Silvano Tjong-Ahin

cc. De Minister van Openbare Werken
Dhr. Riad Nurmohamed

cc. Kabinet van de President
Z.E. President Chandrikapersad Santokhi

Betreft: Openbrief

Geachte Minister,

Na het lezen van een bericht gepubliceerd in verscheidene media over het ordenen en verstrekken van vergunningen voor het verkavelen en bebouwen in het noorden van Suriname, neem ik de vrijheid om andere gebieden eveneens onder uw aandacht te brengen.

Het is een gegeven dat het noorden van Suriname laaggelegen gebied is en dat de kans heel groot is dat dit deel van ons land door de zee zal worden ingenomen. Kijkend naar de toekomst voor Suriname en de ontwikkelingen lijkt mij logisch dat er meer zuidwaarts gebieden tot ontwikkeling gebracht worden. Nu is het ook een wereldwijd fenomeen dat wij als mens altijd trekken naar gebieden waar er al bedrijvigheid is met als gevolg dat industrie gebieden tot woongebieden verworden en/of omgekeerd.

Eén van zo'n voorbeeld is het gebied rondom onze internationale luchthaven J.A.Pengel Airport ofwel in de volksmond Zanderij genoemd. Met het oog op de beoogde toename van het aantal vliegbewegingen lijkt het mij meer dan billijk en logisch dat het gebied rondom de luchthaven wordt vrijgehouden voor industrieparken (v.b opslag loodsen voor aanlevering van export goederen, hotels) en dat er geen vergunningen voor bouwkavels en wooncentra worden verstrekt. Alle vergunningen die de afgelopen periode zijn verstrekt zullen ingetrokken dienen te worden. Ook de terreinen die langs de zogenaamde nieuwe highway zijn uitgegeven zullen herzien zoniet ingetrokken dienen te worden.

Als dit niet nu wordt aangepakt, zullen wij op den duur met dezelfde problemen te maken krijgen waarmee v.b. Schiphol Airport in Nederland te maken heeft. Er is flink rondom Schiphol gebouwd m.a.g. dat de omwonenden van geluidsoverlast klagen en Schiphol niet in staat is verder te groeien. Zie ook een voorbeeld aan Zorg en Hoop. Er is flink rondom Zorg en Hoop gebouwd m.a.g dat bij slechts 1 verkeerde manoeuvre of inschattingsfout er een ware ramp kan ontstaan.

De huidige locatie van J.A.Pengel Airport is de meest ideale locatie in Suriname. Het is haast centraal gelegen in Suriname en bij verdere ontwikkeling van het zuiden van Suriname zal de locatie heel goed tot uiting komen. Een nieuwe luchthaven bouwen op een andere locatie zal ons land alleen maar miljarden aan valuta kosten. Ook een nieuwe luchthaven bouwen in het noorden zal geen oplossing zijn, want dat zal nog duurder zijn vanwege de bodemgesteldheid en ook vanwege het gevaar van zeespiegelstijging.

Ik hoop hiermede mijn bijdrage te hebben geleverd opdat er ook aan dit soort criteria gekeken wordt bij het uitstippelen van uw beleid.

Hoogachtend,

Arif Soebratie

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May