Motie oppositie aanscherpen beleid Covid-19 sneuvelt
06 Feb 2021, 18:21
foto
De coalitie-fractie stemt tegen de motie ingediend door de fracties van de NDP en de BEP. De motie wordt verworpen met 30 stemmen tegen en 14 vóór.


De NDP- en de BEP-fractie hebben in een motie bij de regering erop aangedrongen om de Covid-steun zo snel mogelijk op gang te brengen en deze maand te beginnen met uitbetalingen. De motie is verworpen met 14 stemmen vóór en 30 tegen. Assembleelid Jennifer Vreedzaam (NDP) die de motie toelichtte, merkte op dat bij Covid-maatregelen de juiste afwegingen moeten worden gemaakt. Het opstarten van het onderwijsproces moet beter worden voorbereid, waarbij het binnenland zij ook de aandacht vraagt van het binnen.

Patricia Etnel (NPS) zei namens de coalitie dat de motie overbodig is omdat de regering een duidelijk Covid-19 beleid voert. Er zijn in de zeven maanden tijd volgens haar voldoende stappen gezet, waarbij ook protocollen die er niet waren zijn ontwikkeld, ook voor het onderwijs. De regering komt ook naar De Nationale Assemblee om de samenleving te informeren.

De motie van de NDP/BEP
Gehoord te hebben,
- De uitéénzetting door de regering inzake de bestrijding van de Covid- 19 pandemie;
- De inzichten en de antwoorden van de regering op de gestelde vragen in De Nationale Assemblee.

Overwegende,
- Dat het leven van de burger ondraaglijk is geworden,
- Dat er na zes maanden nog steeds geen zicht is op het veilig heropstarten van het onderwijsproces in het land (i.h.b. in het binnenland) en de leerachterstand is verergerd.
- Dat de regering nog steeds niet overtuigd in staat is gebleken, haar sociaal humanitaire beleid en de financiering daarvan te presenteren,
- Dat delen van het volk verwacht dat de sociale ondersteuning, zoals aan hen beloofd zo spoedig mogelijk wordt uitbetaald,
- Dat de regering het vaccineren op Covid-19 gang wil brengen.

Overwegende,
- dat door de regering t.b.v. de beloofde extra vergoedingen o.a AKB, AOV, gepensioneerden, mensen met een beperking en alle overage Covid-19 financiële ondersteuning t.b.v sociale groepen, zelfstandigen en bedrijven inclusief MKBO`s moet worden uitgekeerd.
- dat door de regering t.b.v de beroeps beoefenaars binnen de zorg de Covid-19 toelage uitbetaald en gecontinueerd wordt.
- dat door de regering t.b.v de sociaal zwakkeren Covid- steun pakketten zou moeten worden gecontinueerd,
- dat door de regering t.b.v. bedrijven inclusief MKBO`s die in grote moeilijkheden zijn komen te verkeren, verdere ondersteuning verwacht wordt,
- dat het Covid-19 noodfonds met SRD 1,5 miljard is goed gekeurd door het parlement.

Besluit:
1. De regering nogmaals op te roepen om voor eind februari aanvang te maken tot het uitbetalen van deze steun inclusief de achterstanden.
2. De regering nogmaals op te roepen de financiële steun naar de agrarische en andere belangrijke sectoren die thans aan het doodbloeden zijn uit te voeren.
3. De regering nogmaals op te roepen vlot en veilig de herstart van het onderwijsproces voor te bereiden. 
4. De regering op te roepen de juiste afweging te nemen ten aanzien van de Covid-19 maatregelen, gezien de enorme maatschappelijke druk van deze maatregelen.
5. De regering op te roepen een duidelijk beleid uit te stippelen ten aanzien van de organisatie van Covid-19 zorg, buiten het ziekenhuis, zoals het uitbreiden van de Covid-19 test beleid en aanpassingen in de eerste lijn zorg.
6. De regering op te roepen een duidelijke vaccinatie beleid en programma uit te stippelen en alle stakeholders, dorpsgemeenschappen bij te betrekken.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May