Brazilië: Vale SA schikt schade dambreuk op US$ 7 miljard
05 Feb 2021, 16:57
foto
Mensen onderzoeken de schade na de dambreuk van ijzerertsgigant Vale SA in Brumadinho, in de deelstaat Minas Gerais, Brazilië. De ramp op vrijdag 25 januari 2019 kostte aan 270 mensen het leven. (Archief: Bloomberg)


Vale SA heeft een schikkingsovereenkomst bereikt met de Braziliaanse autoriteiten voor de instorting van de dam waarbij 270 mensen omkwamen. De ramp leidde tot productieverminderingen waardoor het bedrijf de titel van grootste ijzerertsproducent ter wereld verloor. Zijn aandelen stegen echter.

De deal komt twee jaar na de ramp in Brumadinho, waardoor de getroffen gemeenschappen een duidelijk kader krijgen voor compensatie en herstelbetalingen. Het akkoord betekent ook dat een aanzienlijke juridische overhang voor de aandeelhouders van Vale wordt weggenomen.

Vale zal 37,7 miljard reais (US$ 7,03 miljard) betalen, inclusief contante betalingen aan getroffen mensen en investeringen in milieuprojecten, zei het in Rio de Janeiro gevestigde bedrijf in een verklaring. Vale schat dat het in de resultaten van 2020 een extra uitgave van 19,8 miljard reais zal boeken.

"Dit is de grootste herstelovereenkomst die ooit in Latijns-Amerika is ondertekend in financiële termen en met deelname van de Staat", en één van de grootste ter wereld, zei Minas Gerais in een verklaring.

De twee partijen zijn het erover eens geworden nadat Vale aanvankelijk een waarde van ongeveer 21 miljard reais presenteerde, terwijl de deelstaat Minas Gerais 28 miljard reais aan materiële schade plus 26 miljard reais aan morele schade schetste.

Vale zei dat ongeveer 8.900 mensen al partij zijn bij burgerlijke of arbeidsverzekeringsovereenkomsten, terwijl meer dan 100.000 noodhulp hebben ontvangen voor in totaal 1,8 miljard reais. Nu Vale profiteert van hoge ijzerertsprijzen, wordt volgens Ativa Investimentos niet verwacht dat de schikking in Brumadinho zijn investeringsplannen in gevaar zal brengen. De toekomstige leveringen van ijzererts stegen vorig jaar met 73% dankzij de sterke Chinese vraag.

De aandelen van Vale stegen na het nieuws nadat de handel in Sao Paulo meer dan een half uur was gestopt. De aandelen stegen met 2,1%.

De overeenkomst is ongeveer twee derde van het bedrag dat aanvankelijk door de rechtbanken werd gevraagd, "wat een positieve onderhandeling voor Vale bevestigt", zei Ativa-analist Ilan Arbetman. "Bovendien stelt zijn aangepaste nettoschuld hem in staat om zonder verdere complicaties over de bedragen die niet zijn voorzien, te verkopen."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May