Vandaag strafeis tegen Hoefdraad
04 Feb, 00:00
foto


Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday zal vandaag zijn strafeis presenteren tegen Gillmore Hoefdraad, ex-minister van Financiën. Advocaat Irene Lalji, die samen met haar collega’s Murwin Dubois en Frank Truideman rechtsbijstand verleent aan de ex-bewindsman, zegt dat het Openbaar Ministerie zijn zienswijze over de dagvaarding en de strafeis zal presenteren.

De advocaat verwacht dat na het requisitoir de raadslieden de ruimte zullen krijgen om hun pleidooi voor te bereiden en te presenteren. Lalji zegt dat het een nogal lijvig dossier is met de gerechtelijke vooronderzoeken, de afgelegde verklaringen en afzonderlijke dossiers van alle verdachten in deze zaak. De dagvaarding heeft ook betrekking op de overige verdachten zoals ex-governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname en Faranaaz Alibaks-Hausil, ex-directeur Legal, Compliance & International Affairs van de Centrale Bank.

Lalji zegt dat de raadslieden alle verklaringen zullen moeten doornemen. Zij zullen sowieso de bewijsmiddelen in het requisitoir nagaan. Hoefdraad ontkent alle hem ten laste gelegde strafbare feiten. Hij wordt verdacht van zes strafbare feiten welke in een dagvaarding van zestien pagina’s is vastgelegd. Het Hof van Justitie heeft inmiddels de excepties die de verdediging had opgeworpen, verworpen. Het heeft de dagvaarding van Hoefdraad geldig verklaard.

Nu begint de inhoudelijke behandeling op de vijfde zittingsdag. De rechters Marie Mettendaf (president), Maureen Dayala en Danielle Karamatali behandelen de zaak. Omdat Hoefdraad een politieke ambtsdrager was, gaat deze zaak voor bij het Hof van Justitie. In deze zaak zijn ingesloten Van Trikt, zijn zakenpartners Ashween Angnoe, Alibaks-Hausil en Kromosoeto. Van Trikt en Angnoe zijn ruim een jaar in voorarrest. Hun zaak gaat voor bij het kantongerecht.
Advertenties