Bedrijfsleven: Geen duidelijke visie in Crisis-en Herstelplan
03 Feb 2021, 16:16
foto


Een duplicatie van het Stabilisatie en Herstelplan van de vorige regering. Zo omschrijft het bedrijfsleven het Crisis- en Herstelplan (CHP) 2020-2022 van de regering Santokhi. "Veel tekst, veel herhalingen en een opsomming van voorgenomen projecten zonder dat er een duidelijke herstel/ontwikkelingsvisie wordt gepresenteerd," merken de VSB en de ASFA op. Er moet een visie zijn die aangeeft "hoe het leven van de Surinamer in de toekomst eruit zal zien."

De VSB en de ASFA zeggen dat ze bij de presentatie van de vele fiscale en monetaire maatregelen de indruk krijgen dat deze zijn doorgerekend met de diverse gebruikte modellen, terwijl de sociale maatregelen en maatregelen die de productie moeten stimuleren veel algemener zijn. Het effect daarvan op de economie is volgens de bedrijfsleven-organisaties te weinig concreet aangegeven. Wat ze onderkennen is dat een significant deel van de genoemde projecten in het document bij goede uitvoering kan leiden tot herstel/stabilisatie van de economie.

In het document is het bedrijfsleven ook geen vaccinatieplan tegen Covid-19 tegengekomen. Een goede onderlinge afstemming en integratie is van belang bij de maatregelen die moeten worden genomen. De VSB en ASFA vinden die afstemming en integratie niet terug in het CHP.

De regering moet voorzien in transparante processen door reguliere rapportages met tijdige statistieken om de stand van zaken bij uitvoering van het plan toegankelijk te maken voor het totale publiek. Het bedrijfsleven is dan ook voorstander van het in leven roepen van een monitoringsorgaan, dat bestaat uit deskundigen uit de private en publieke sector en het maatschappelijk middenveld. Dit orgaan moet zich bezig houden met het monitoren van het CHP.

Het bedrijfsleven pleit ook voor een goede overlegstructuur voor sociale dialoog, waarbij de overheid met het bedrijfsleven, de vakbonden en andere maatschappelijke groepen de maatregelen die moeten worden genomen, goed bediscussiëren. Het adviseert het tripartiet overleg te heractiveren met representatieve vertegenwoordigers.

De maatregelen om de economische groei te stimuleren, noemt het bedrijfsleven "meer losse acties en activiteiten". Het ziet graag integrale maatregelen die zijn gericht op stimulering van productie en export en op importvervanging. De VSB en ASFA adviseren de regering het CHP in een vorm te presenteren aan de samenleving waarbij wordt begonnen met een overzicht van wat de overheid gaat doen, hoe en welke offers zouden moeten worden gebracht en wat er vervolgens gaat verbeteren voor de burger.

De bedrijvenorganisaties onderschrijven het belang van het  doorvoeren van een Crisis-  en Herstelplan dat wordt ondersteund door een Stand-by Agreement met het IMF. "Het succes van dit programma zal vooral afhangen van de politieke wil en het getoonde leiderschap, de engagement van de sociaal maatschappelijke groepen en transparantie in bestuur." De VSB en ASFA zijn bereid de regering hierin te ondersteunen, "mits aan de in ons commentaar opgenomen voorwaarden wordt voldaan."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May