Somohardjo zal Openbaar Ministerie vragen voor onderzoek
02 Feb 2021, 18:06
foto
Minister Bronto Somohardjo in gesprek met CLAD. Links de vertegenwoordiger van CLAD, Adjai Mohanlal en rechts directeur van Binnenlandse Zaken, Nasier Eskak. (Foto: Biza Voorlichting)


Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken zal het Openbaar Ministerie vragen om een onderzoek in te stellen naar onregelmatigheden die geconstateerd zijn door de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD). De bewindsman had dinsdag een ontmoeting met de CLAD, vertegenwoordigd door Adjai Mohanlal.

Daarnaast is ook een rapport ontvangen van de Rekenkamer waarin wordt aangegeven dat een gewezen directielid van het ministerie zich schuldig heeft gemaakt aan onrechtmatig beheer van dienstvoertuigen. De persoon kan zich niet meer verdedigen, omdat hij niet meer in leven is. De minister vindt dat de vorige leiding van het ministerie  nu alle schuld in zijn schoenen schuift.

Tijdens het onderhoud met de CLAD zijn er diverse onderwerpen aan de orde geweest zoals de resultaten van het rapport van de Commissie Onregelmatigheden. Hierbij is er sprake van onder andere overeenkomsten die zijn aangegaan met personen die hiervan niet op de hoogte waren. Er zijn onjuiste vermeldingen van persoonsnummers en ID-nummers. Mensen hebben dubbele salarissen, overmatige overwerkvergoeding, onrechtmatige toelagen toegekend gekregen. Er zijn ook buitensporige benoemingen ontdekt, meldt de afdeling Voorlichting van Biza. 

Voor een gerichte aanpak van zaken heeft CLAD geadviseerd om voor al deze gevallen een verzoek tot een onderzoek  te richten aan het Openbaar Ministerie. De minister gaf aan dat er voor een aantal zaken al verzoeken zijn gestuurd naar het Openbaar Ministerie en dat hij voor de overige onregelmatigheden het advies van de CLAD zeker zal opvolgen.

Over het rapport van de Rekenkamer geeft de bewindsman aan dat hij het jammer vindt dat het gewezen directielid  zich niet meer kan verdedigen. Hij wil een rechtvaardig beleid op het ministerie van Binnenlandse Zaken voeren en laat optekenen dat de gemeenschap ervan overtuigd mag zijn dat elk gewezen of huidige leidinggevende verantwoordelijk zal worden gehouden voor de wijze hoe het werk is gedaan en dat elkeen zal moeten instaan voor de  consequenties en gevolgen hiervan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May