President Bouterse: De ‘doe-jaren’ zijn nu aangebroken
05 Jul 2011, 06:00
foto
President Desi Bouterse op de afsluiting van de Caricom-top gisteren in St. Kitts & Nevis. (Foto: Edward Troon)


“De tijd vliegt om, we hebben het eerste jaar gehad en ik heb het tweede jaar aangekondigd als het ‘doe-jaar’. Dit geldt ook voor het derde en vierde jaar, want ik vind het niet netjes om in het laatste jaar nog haastige dingen te doen naar de verkiezingen toe”, zegt president Desi Bouterse in gesprek met Starnieuws op St.Kitts & Nevis, in de marge van de Caricom-top die gisteren werd afgesloten.

“Wij hebben een sociaal-akkoord gemaakt en zullen ons daaraan moeten houden. Mensen moeten daar vertrouwen in hebben. Dit moet transparant gebeuren in een goede communicatie met de gemeenschap”, vindt de president. Hij zegt dat het eerste jaar was kennismaken, structuren aanleggen, data verzamelen en de grote richting bepalen, een blauwdruk van hoe zou de ontwikkeling eruit moet zien, waar liggen de prioriteiten.

Oud concept
De president deelt mee dat zaken nu ‘in place zijn’. “Ons blauwdruk is een oud concept, 50% van al je efforts gaan naar de productie, 25% naar de infrastructuur die ondersteuning is voor de productie en 25% is voor sociale projecten. Als die matrix erdoor is, dan gaan we kijken hoe de productie eruit moet zien en hoe ga je jouw onderwijs daarop afstellen. Als je de ontwikkeling ter hand neemt, is een van de belangrijkste pijlers jouw energiebeleid. Hoe ziet jouw energie regiem eruit? Omdat de energie heel vitaal is voor het stuwen van jouw ontwikkeling”, stelt het staatshoofd.

Bouterse zegt dat een energie autoriteit noodzakelijk is. Nu zijn te veel instanties bezig met het energiebeleid. Particulieren, Staatsolie, de EBS, Suralco en de staat houden zich bezig met het energievraagstuk. Hij vindt het belangrijk dat een autoriteit zich met deze kwestie bezighoudt, die de regering adviseert. De nationale ondernemer moet ook weten waar hij aan toe is, want dat is de drijvende kracht van de ontwikkeling, benadrukt Bouterse.

Nu naar de uitvoering
De president onderkent dat zaken achter op schema zijn geraakt. In augustus pas wordt er gestart met een groot huizenbouwproject. Deze week verwacht Bouterse zakenlui uit Nederland die komen praten over investeringen en productie. “We hebben ook een paar grote namen aan boord die ons belastingsysteem nader zullen bekijken samen met de nieuwe minister van Financiën en de directeur van Belastingen”, zegt Bouterse.

De president zegt dat in verschillende districten de productie ter hand genomen zal worden. Zo wordt in Coronie gestart met het planten van 3000 ha rijst. Deze investering krijgt volgens hem een spin-off effect. “We hebben de opdracht gegeven aan Pertjajah Luhur, jullie zitten sterk in Commewijne, doe wat voor het district. Start met bloemenindustrie, zodat jonge mensen na training, een halve ha of 1 ha grond krijgen, en dan zorgen wij ervoor dat we de zaak marketen voor hen. Dus de kleine dingen gaan lopen, maar nogmaals we moeten aanhikken tegen zaken die structureel fout zaten en die nog niet in place zijn, want we hadden eerst data nodig. Je kunt heel moeilijk beleid maken als er geen data zijn. En dat zijn we dus aan het verzamelen”, legt de president uit.

Veel te doen
Bouterse zegt dat er veel te doen is en dat de ideeën uitgewerkt worden. Er komt een autoriteit voor de economische ontwikkeling. Hoog op de agenda staat ook educatie en wetenschap. Volksgezondheid moet volgens hem dringend aangepakt worden. De ziekenhuizen moeten beter samenwerken en de krachten moeten worden gebundeld. Een enthousiast team van artsen die 40 tot 50 jaar met het bijltje hakken, onder leiding van dokter Sowma, wil meehelpen om zaken te ordenen. De algemene ziektekostenverzekering moet gerealiseerd worden.

“Ik probeer zoveel mogelijk mensen mee te krijgen om in die droom te gaan geloven. En ik moet zeggen langzaam maar zeker begint het toch te dagen. Als we zien wie er allemaal in onze grondwetscommissie zitten, een zeer brede opzet en de mensen zijn enthousiast door de mate van vrijheid waarin ze kunnen werken. Uiteraard hebben we al een aantal jaren gewerkt aan een concept, maar onderling zal nog veel gesproken moeten worden. Moeten we het VP-schap afschaffen, moeten we weer teruggaan naar het premierschap? Het moet ook duidelijk zijn, hoe stuur je die president weg?
Ook de plaats van De Nationale Assemblee moet duidelijk worden. Ik denk dat we moeten gaan werken naar een eerste en tweede kamer, zoals gebruikelijk in de wereld, want waarvoor zijn die ressortraden er? Is het alleen om een keer wanneer de president niet in DNA gekozen kan worden om dan van stal gehaald te worden?”, aldus de president.

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May