Dwarka: FAI Nickerie kent verantwoordelijkheid, geen actie
01 Feb 2021, 18:18
foto


De vakbond bij het staatsbedrijf Food and Agriculture Industries (FAI) te Jarikaba heeft vandaag actie gevoerd om SZF-pasjes die waren vervallen op 31 december vorig jaar. Dayanand Dwarka, voorzitter van de vakbond van de afdeling Nickerie van het bedrijf, zegt aan Starnieuws dat alleen Jarikaba heeft gestaakt. "Wij hebben een goede communicatie met de directie. Ze had ruimte gevraagd om de zaken in orde te maken." En dat is ook gebeurd, stelt Dwarka. Sinds vanmorgen is het bedrijf bezig de nieuwe SZF-pasjes aan het personeel te verstrekken.

De vakbondsman snapt niet dat de andere bond binnen het bedrijf ervoor kiest een maand nadat de pasjes zijn vervallen in actie te gaan. "Een maand lang doe je niets en als de pasjes in het bedrijf zijn, ga je actie voeren." Hij zegt dat zijn bond zijn verantwoordelijkheid kent. Het is een noodlijdend bedrijf en we zijn hard bezig het bedrijf uit de problemen te halen, dan ga je de onderneming geen genadeslag toebrengen door actie te voeren.

Dwarka legt uit dat het probleem was ontstaan omdat er achterstanden waren bij het SZF. Ook SZF wil zijn geld hebben. De directie had ruimte gevraagd en heeft die ook gehad van de vakbond van Nickerie. Met garantiebrieven en contante betalingen zijn personeelsleden geholpen. En natuurlijk is het prettiger als je de kaart hebt, maar hier was er sprake van een overmachtssituatie waaraan is gewerkt, legt de vakbondsman uit.

Hij benadrukt dat werkzaamheden in de situatie waarin FAI verkeert, geen vertraging moeten hebben. "Er was geen sprake van onwil vanuit de directie, het was puur een overmachtssituatie. En ofschoon we het vervelend vinden, hebben we het verzoek van de directie ingewilligd en rustig afgewacht." Dwarka voegt eraan toe: "Het resultaat ligt daar. De pasjes worden verstrekt conform afspraak met de directie."

Met de directie was afgesproken dat er ruimte zou worden gegeven, maar dat de medische zorg van de werknemers niet in gevaar mocht komen. Dwarka zegt dat de directie woord heeft gehouden. "Wij kennen onze verantwoordelijkheid en werken met overleg." De actie van de bond te Jarikaba betitelt hij als kwaadwillig.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May