Ambulanceboten in weer en wind in afwachting op inzet
31 Jan, 02:49
foto
De twee ambulanceboten die voorlopig zijn ondergebracht bij de MAS.


Twee van de vijf ambulanceboten die door de vorige regering uit het Covid-19-noodfonds zijn aangeschaft, staan in weer en wind bij de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS). Eén van de boten is op 4 oktober geschonken aan het Mungra Medisch Centrum te Nickerie. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt aan Starnieuws dat totdat er een bestemming is voor de overige twee boten, deze tijdelijk zijn ondergebracht bij de MAS. Dat is met de MAS afgesproken. In totaal had de vorige regering vijf ambulanceboten gekocht, waarvan drie in Suriname waren aangekomen. Over het lot van de twee andere is nog onduidelijkheid.

De bewindsman stelt dat hij geen enkel document heeft kunnen vinden waarin is aangegeven wat de exacte bedoeling met de boten is. "Wij weten dat de boten er zijn en ter beschikking zijn als het nodig is deze in te zetten voor vervoer van  acute medische gevallen die zich voordoen op de rivier." Ramadhin wijst erop dat het gaat om ambulanceboten. "Deze kunnen dus niet worden ingezet voor patrouille-werkzaamheden." Hij zegt dat als de regering een andere bestemming heeft en wil geven aan de boten, dit moet worden besproken. Totdat staan de boten ter beschikking op het terrein van de MAS.

Het MMC heeft de ambulanceboot eind oktober overgedragen aan zijn post in Apoera. De boot is specifiek bestemd voor het vervoer van acute urgente medische gevallen in de omgeving langs de Corantijn- en Nickerierivier. Minister Ramadhin benadrukt dat de boot niet is afgestaan aan Apoera, maar aan het MMC in Nickerie. De post van het MMC te Apoera heeft het lang moeten doen zonder een goede ambulanceboot. Tot dan werden patiënten onder slechte omstandigheden vervoerd naar Nickerie. De boot wordt gevaren door manschappen van het Nationaal Leger.Behalve de ambulanceboten, kocht de vorige regering ook acht nieuwe ambulances bij Rudisa Motors uit het Covid-Noodfonds. Minister Ramadhin heeft bij zijn aantreden de ambulances in bruikleen gegeven aan diverse zorginstellingen. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (2), het Regionaal Ziekenhuis Wanica (2), 's Lands Hospitaal (1), de Medische Zending (1), het Diakonessenhuis (1) en het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (1) kwamen daarvoor in aanmerking.
Advertenties