VSB vraagt lidbedrijven horeca-sector te ondersteunen
23 Jan, 08:34
foto


De horeca-sector is zwaar getroffen door de Covid-19 maatregelen. De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) doet een oproep aan haar leden om de restaurants met gesloten ruimtes en open terrassen op een voor hen gepaste manier te ondersteunen. Enkele bedrijven nemen waardebonnen af bij verschillende restaurants voor hun personeel. De ondersteuning aan de sector kan worden verrekend in de fiscale sfeer.

Robbin Roemer, voorzitter van Stichting Uitgaanscentrum Paramaribo (SUP) laat via De Nieuwslijn, een publicatie van de VSB, optekenen dat sinds de intrede van Covid-19 in maart, continu momenten zijn geweest waarop de horecasector de deuren moest sluiten. "In deze tien maanden heeft de sector het ook ruim 60% van de tijd moeten doen met afhaal- en delivery-service. Gedurende de total lockdown, partiële lockdowns en met beperkingen in de operaties van restaurants, heeft de sector sinds maart 2020 zeker zes maanden moeten leven van afhaal- en delivery-service, zegt Roemer. Het gaat hierbij om de restaurants met gesloten ruimtes en terrassen.

Het Subgebied (bedrijven actief rond Sommelsdijkstraat, Kleinewaterstraat, Rietbergplein en Wilhelminastraat) moet het echt hebben van de bezoekers. "Wij hadden het nooit van enige afhaal of delivery. Als je nu 70% drop krijgt in opbrengsten, er geen zicht is op verbetering en er geen compensatie is, begint langzaam maar zeker het einde in zicht te raken”, zegt Roemer.

Voor deze bedrijven zijn er twee zaken die de ontmoediging groter maken. Er zijn bedrijven die zitten met lonen en overige sociale lasten van het personeel die voldaan moeten worden, wat moeilijk wordt met het niveau van het inkomen dat momenteel gerealiseerd wordt. “Ik denk ook dat het bij de meeste ondernemers grotendeels gaat om de huur en andere vaste lasten die men moet voldoen. Ook al zijn er concessies gedaan in de huur voor de ondernemers, uiteindelijk moet een deel voldaan worden, wat met de huidige inkomsten niet te dekken is. Dit zijn de belangrijkste kosten, waaraan men niet kan voldoen”, stelt Roemer.
Advertenties