VS: Steden zetten zich schrap voor gewelddadige protesten
18 Jan, 09:37
foto
Troepen van de Nationale Garde ontvangen wapens en munitie buiten het Capitool van de VS, aangezien aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump naar verwachting zullen protesteren tegen de verkiezing van de verkozen president Joe Biden, in Washington DC, VS. (Foto: Reuters)


Wetshandhavers waren zondag in verschillende Amerikaanse deelstaten aanwezig ter voorbereiding op protesten die tot nu toe slechts een klein aantal Trump-aanhangers hebben getrokken die de onterechte bewering van de president geloven dat de verkiezingen van 2020 waren vervalst. Meer dan een dozijn deelstaten hebben troepen van de Nationale Garde geactiveerd om hun gebouwen in de hoofdstad te helpen beveiligen na een waarschuwing van de FBI voor gewapende demonstraties, waarbij rechtsextremisten werden aangemoedigd door de dodelijke aanval op het Amerikaanse Capitool in Washington op 6 januari.

Veiligheidsfunctionarissen hadden zondag de eerste steekvlam verwacht. De anti-regering "boogaloo"-beweging had weken geleden plannen gemaakt om bijeenkomsten te houden in alle 50 deelstaten. Hoofdsteden in beslissende deelstaten waar Trump zijn beschuldigingen van kiezersfraude op heeft gericht, waren bijzonder alert. Maar tegen de middag waren slechts een handvol demonstranten de straat opgegaan, naast een veel grotere menigte wetshandhavers en mediapersoneel.

Een paar Trump-supporters waren in het staatshuis van Pennsylvania in Harrisburg, waaronder Alex, een 34-jarige gipsplaatafwerker uit Hershey, Pennsylvania die zei dat hij er bij de belegering van het Amerikaanse Capitool op 6 januari bij was geweest, maar het gebouw niet bestormde. Hij weigerde zijn achternaam te geven. Hij droeg een hoodie met daarop 'Fraud 2020'. Hij zei dat hij geloofde dat de presidentsverkiezingen van november waren 'gestolen' en hij wilde zijn steun voor Trump tonen. Hij merkte zondag het gebrek aan demonstranten op in de hoofdstad van Pennsylvania. "Er is niets aan de hand," zei hij.

Een evenzo kleine groep van ongeveer een dozijn demonstranten, een paar gewapend met geweren, stond buiten de hoofdstad van Michigan in Lansing. Eén van hen droeg een camouflagebroek, een tactische vest en een blauw Hawaiiaans shirt, een handelsmerk van de boogaloo-beweging tegen de regering. Een ander droeg een Trump-T-shirt en zwaaide met de vlag 'Trap niet op me'.

In de buurt hadden bemanningen straten afgesloten en hadden kantoorgebouwen hun ramen dichtgetimmerd uit angst voor geweld.

In Atlanta liepen honderden wetshandhavers en troepen van de Nationale Garde rond het staatshuis van Georgia. Hekken met kettingschakels en betonnen barrières beschermden het Capitoolterrein en er waren meerdere gepantserde voertuigen in de buurt gestationeerd.

Naast het vergroten van de politie-aanwezigheid, gingen sommige deelstaten, waaronder Pennsylvania, Texas en Kentucky, een stap verder door hun terreinen in de hoofdstad, voor het publiek te sluiten.

Voorbereiding op geweld
De landelijke veiligheidscrisis volgde op de aanval op het Amerikaanse Capitool in Washington door een mix van extremisten en Trump-aanhangers, van wie sommigen opriepen tot de dood van vicepresident Mike Pence toen hij de bekrachtiging van de verkiezingsoverwinning van democraat Joe Biden voorzat. De FBI en andere federale agentschappen hebben gewaarschuwd voor het potentieel van toekomstig geweld in de aanloop naar de inauguratie van Biden op woensdag, terwijl blanke supremacisten en andere extremisten de frustratie onder Trump-aanhangers proberen uit te buiten. Ze hebben de onwaarheden van Trump over verkiezingsfraude overgenomen.

Tienduizenden beveiligingspersoneel van de Nationale Garde en wetshandhavingsinstanties zijn neergestreken in Washington, D.C., om de veiligheid te versterken voorafgaand aan de ceremonie van woensdag. Het centrum van Washington was op zondag grotendeels een spookstad. Gewapende soldaten van de Nationale Garde in camouflage bemande controleposten in het stadscentrum, dat was afgesloten voor verkeer met grote militaire voertuigen die werden ingezet om straten te blokkeren.

Het was niet duidelijk of de waarschuwing van de FBI en de verhoogde veiligheidsaanwezigheid in het hele land ertoe zou kunnen leiden dat sommige demonstranten plannen om naar hun hoofdsteden te gaan, annuleren.

Na het geweld van 6 januari in Washington zeiden sommige militieleden dat ze maandag niet zouden deelnemen aan een lang geplande pro-gun demonstratie in Virginia, waar de autoriteiten zich zorgen maakten over het risico van geweld toen meerdere groepen samenkwamen in de hoofdstad, Richmond.
Sommige milities en extremistische groeperingen hebben volgelingen gezegd dit weekend thuis te blijven, daarbij verwijzend naar de verhoogde veiligheid of het risico dat de geplande gebeurtenissen wetshandhavingsvallen waren.

Bob Gardner, leider van de Pennsylvania Lightfoot Militia, zei dat zijn groep geen plannen had om dit weekend in Harrisburg te zijn, waar het Capitool is versterkt met barricades en zal worden beschermd door honderden leden van de Nationale Garde. "We hebben onze eigen gemeenschappen om ons zorgen over te maken", zei Gardner eerder deze week. "We bemoeien ons niet met politiek."
Advertenties

Saturday 06 March
Friday 05 March
Thursday 04 March