President laat zich niet weerhouden door 'stoorzenders'
14 Jan, 00:27
foto
President Chan Santokhi is er heilig van overtuigd dat de crisis waarin het land gedompeld is, overwonnen zal worden. (Foto: René Gompers)


President Chan Santokhi heeft wederom benadrukt dat Suriname ook deze crisis zal overwinnen. Hij roept de samenleving op om zich niet te laten beïnvloeden door “stoorzenders” nu het uitgestippelde beleid resultaten begint af te werpen. “De waarheid is dat we langzaam, step by step uit het diepe dal komen,” geeft hij aan. “Maar er zullen altijd stoorzenders zijn, georganiseerd of niet, die altijd gaan proberen het beleid te dwarsbomen.”  Hij roept de “krachten die afgewezen zijn door het volk” op om te wachten tot de verkiezingen van 2025.

Suriname zit opgescheept met de schuld van US$ 4 miljard die door de vorige regering is achtergelaten. Aflossen is een groot probleem omdat de belangrijkste inkomsten van het land, de inkomsten uit de goud- en oliesector, als onderpand zijn gegeven. De regering is genoodzaakt om hulp te zoeken in het buitenland. “Ano 4 dalla, ano 4 miljoen dalla…4 miljard Amerikaanse dollar aan schuld hebben we overgenomen,” benadrukt  Santokhi. “Als we niet kunnen aflossen, kunnen we failliet raken. Schuldeisers in binnen- en buitenland kunnen ons voor het gerecht slepen.”

Santokhi deelt mee dat het in de zes maanden aardig gelukt is om het financiële huishouden van de overheid op orde te brengen. De regering is nog steeds bezig te bezuinigen. Het is gelukt om tot maart geen aflossingen te doen bij de grootste buitenlandse schuldeisers. De volgende stap is om de inkomsten uit de olie- en goudsector van ze los te krijgen. Met de lokale schuldeisers worden er ook goede afspraken gemaakt. Het herstelprogramma waarmee de steun van IMF gewonnen moet worden, is af. Santokhi benadrukt dat de US$ 700 miljoen steun van IMF niet is om schulden af te lossen of andere betalingen te doen, maar om de economie gezond te helpen maken: steunen van de Centrale Bank, en de valuta- en importreserve op te krikken. Op dit moment is de importreserve nog geen maand.  

Ondertussen zijn de geldtransporten weer begonnen. De regering gaat wettelijk vaststellen dat er meer Amerikaanse dollars van de importeurs naar de Centrale Bank stromen. De overheid gaat ook meer inkomsten halen uit de hout- en goudsector. De overheid gaat via projecten de productie stimuleren. Voor ondernemers komt een productiefonds van SRD 150 miljoen. Het pakket aan basisgoederen wordt uitgebreid en 20 procent goedkoper gemaakt. Daarnaast krijgen werknemers kortingen op belastingen. De sociaal zwakkeren zullen subsidie krijgen. De “breedste schouders” zullen een solidariteitsheffing betalen.

De “stoorzenders” zullen worden aangepakt als ze de grens overschrijden, kondigt Santokhi aan. Ze proberen met “onjuiste informatie, met fake-berichten, met destabilisering,” het beleid te dwarsbomen, merkt hij op. “Laat het niet zo zijn dat in een democratie bandeloosheid, smaad en laster, dat beledigen en bedreigen van mensen, creëren van rassenhaat, zijn toegestaan. Daartegen gaan we wel optreden, dat gaan we niet accepteren,” zegt Santokhi resoluut. “Samenleving, laat je niet beïnvloeden door deze stoorzenders. Heb vertrouwen in het regeerbeleid. We gaan het land uit de crisis halen.”

“Laten de krachten die afgewezen zijn door het volk ons de ruimte geven om dit land te ontwikkelen,” roept Santokhi op. “Om het puin en de crisis die zij gecreëerd hebben op te ruimen en te herstellen. Laten ze intern gaan evalueren waarom ze afgewezen zijn en daar wachten tot 25 mei 2025 met de hoop dat het volk naar ze zal uitkijken.” Santokhi is ervan overtuigd dat het land uit de crisis komen zal: “Wij gaan alles doen wat we het volk beloofd hebben. Dat resultaat gaan we neerzetten. Believe it or not, we gaan het neerzetten. Step by step.”

René Gompers
Advertenties