Het douane apparaat, Rot, Rotter, het Rotst?
10 Jan, 18:45
foto


Mijn vorig artikel ging over het per direct ontslaan van de leiding van de Centrale Bank van Suriname. Deze leiding en het compleet apparaat functioneert niet. Dit artikel was geïnspireerd door het stuk van de heer Ramcharan met als titel: 'Van Narco-Staat via IMF naar Petro-Staat'. Nu wil ik uw aandacht voor de ware rot in de Surinaamse samenleving, het douane apparaat.

Is dit apparaat de best georganiseerde, grootste, vermomde gangsterorganisatie van Suriname? En zijn er schuldigen, of is de vermoedelijke rot gewoon Surinaams?

Ik praat regelmatig met zakenlui in Suriname en die lachen de president en vicepresident van Suriname uit. Ze geven aan dat niet de pres en de vp of de ministers bepalen wat er in het land gebeurd. De douane bepaalt alles! Zij zijn machtiger dan de regering. Klopt dit?

Deze spot is vernederend. Niet perse voor deze ambt bekleders (pres, vp en de ministers), maar voor u, het volk van Suriname! Waar u bij staat wordt u bestolen, uitgekleed en ook nog eens geprostitueerd door het douane apparaat van Suriname. De drugs, de valuta smokkel, de export van hout, de import, die opzettelijk verknoeid wordt geadministreerd, ik noem er maar een paar, het lijkt wel een waar feest van crimineel gedrag. Waarom zou je nog studeren als jongelui? Als je oom een douane baan voor je kan regelen, dan ben je de koning, geen pres of vp, maar Willem!

Politiedienst is niet voor ambitieuze jongeren, dat is voor idealisten, de echte ambitieuze kapitalisten, de defecte zonen van Hermes, nemen de kortste route, snel een eenvoudige opleiding tot douane en dan stempels en handtekening op vervalste docu’s plaatsen voor tig-keer de hongerloon die de overheid betaalt. Daar waar het geld, de waarde goederen, langs gaan, daar moet je zijn om een stukje te kunnen inpikken.

En je moet je vooral gedeisd houden. Rustig in de luwte je zaakjes regelen, niet opvallen, muisstil je geld tellen. Ooit gehoord van een douane opstand? Nee, want ze verdienen het best, dikke Tjoekoe hier, dikke daar. Ze weten dat de mosterd van Abraham langs hen moet, en dus zijn ze altijd in staat om flink wat mosterd te verzamelen. En voor de zakenlui zijn deze valse lands zonen een zegen. Onderbetaalde lui die geen groei mogelijkheden, geen perspectief, hebben in het leven, die zijn makkelijk voor de kar van Job te spannen. Die zijn makkelijk te misbruiken, makkelijk te corrumperen.

Maar is het alleen de schuld van de douane? Nee, nee, nee! Wat verwacht men van personen die zien hoeveel anderen verdienen, terwijl zij die het werk moeten doen, een stempel hier, een handtekening daar moeten zetten, op documenten die soms miljoenen USD aan waarde vertegenwoordigen? Het is menselijk dat deze lui ook een graantje willen meepikken. En met deze handtekening en stempels verloedert Suriname nog verder, de toekomst van uw kinderen, het land nog verder kapot gemaakt. Maar er is een oplossing…

Empathisch en inclusief belonen
Wederom moet deze regering creatiever en inclusiever worden. Geef alle douaniers van Suriname een stevige bonus op basis van het inkomen dat zij kunnen creëren voor de Surinaamse staat. Die stempels en handtekeningen op de export en import documenten hebben een bepaalde waarde, geef daarvan een deel aan de mensen die het werk doen, die Suriname vooruit kunnen helpen, valuta’s kunnen innen. Wees inclusief! Maak hen deel van het succes, het inkomen, dat de regering wil innen. Prestatiebeloning, bijvoorbeeld: als de douane in 2021 100 miljoen USD aan inkomsten genereert, 5%, dus 5 miljoen als bonus uitdelen aan de douane. Dat doen de drugsdealer toch ook? Maar dan nu zoals het hoort. De douane verdient het om beter betaald te krijgen!

Niet alleen in economische modellen, Excel spreadsheets en stabilisatie tijdslijnen denken, praten en beloften doen aan het volk. Geen Surinamer geloofd meer in beloftes, van welke president dan ook. Wie knoeit en wie werkelijk wil en kan helpen, men weet het. Men wil aanpak zien!

En daarom zouden president Santokhi en zijn team moeten doordringen tot de ziel van de Surinaamse samenleving, de rot van de binnenkant voelen, ruiken, proeven en dan empathisch de patiënt behandelen. Als president Santokhi, net als Atatürk (Turkey), Lee Kwan Yew (Singapore), Sheikh Mohammed (Dubai) de geschiedenis in wil gaan als de grootste Surinaamse leider ooit, dan is dit het moment, en de manier. Vergeet verbroedering, zorg voor INCLUSIVITEIT, iedereen moet meedoen!

Drs Djietendra Gopal
Advertenties