President installeert staatscommissie herziening grondwet
29 Jun 2011, 22:00
foto
President Desi Bouterse benoemde vandaag de staatscommissie 'herziening grondwet'. (Foto: Ramon Keijzer)


President Desi Bouterse heeft vandaag op het presidentieel paleis een 17 leden tellend staatscommissie voor het herzien van de grondwet geïnstalleerd. Herziening van de grondwet is in de regeringsverklaring opgenomen als een van de prioriteitsbeleidspunten van de regering Bouterse/Ameerali. De commissie wordt geleid door de staatsrechtsgeleerde Sam Polanen.

In het staatsbesluit dat hoort bij de installatie van de commissie, staat vermeld dat in overweging is genomen dat zowel vanuit politieke als maatschappelijke organisaties ernstige inhoudelijke bedenkingen gemaakt worden over bepalingen in de grondwet van 1987. Wijzigingen die gepland waren in 1988 hebben nooit plaatsgevonden. De grondwet zal nu, door deze commissie volledig in her beschouwing worden genomen.

Drie categorieën
Bouterse zegt dat gedurende de Surinaamse geschiedenis er veel constitutionele regelingen zijn gemaakt die te onderscheiden zijn in drie categorieën. Het gaat om regelingen zonder enige bijdrage van Suriname, regelingen met een aantoonbare inbreng van Surinaamse zijde en regelingen die door Suriname zelf zijn gemaakt. De laatste twee vormen volgens hem het bewijs van het ontkiemen van de bewuste wilsvorming van de eenheid, die betiteld kan worden als het Surinaams volk. Dat moet gebaseerd zijn op een handelingsplan met een duidelijke richting. “De formulering van een dergelijk plan is bij uitstek toebedeeld aan een soevereine natie van de republiek”, zegt Bouterse.

Volgens Bouterse heeft een grondige analyse van de huidige grondwet geresulteerd in de wens om in dit tijdsgewricht zowel het handelingsplan als de structuur van de tekst van de grondwet aan een grondige revisie te onderwerpen. De commissie moet dan ook een compleet nieuwe grondwet in concept aanbieden aan de regering. Deze wet zal dan aan De Nationale Assemblee worden aangeboden om tot nationalen wet verheven te worden. De president heeft de commissie gevraagd speciale aandacht te geven aan de zaken die over het algemeen zorgen voor politieke gevoeligheden en opvattingen. Bij de vaststelling van de grondwet van 1987 was er de mening dat die zou gelden voor een periode van 5 tot 10 jaar. Daarna zou worden bekeken welke verschillende formuleringen met de tijd zijn meegegaan.

Balans nodig
De komende grondwet moet volgens de president sociaal, politiek, economische maar ook cultureel beantwoorden aan de aspiraties van het Surinaamse volk. Centrale vraagstukken zijn de versterking en beleving van de democratie en van de rechtstaat. “De triaspolitiek moet op gebalanceerde wijze kunnen functioneren”, zegt Bouterse. Naast deze politieke zijn publieke punten als rechtsbescherming van de burgers, de modernisering van de verschillende verkiezingen en de evaluatie van de efficiëntie van het presidentieel systeem belangrijke aandachtspunten. Bouterse zegt dat buitenlandse rechtsgeleerde zich bereid hebben verklaard te helpen bij de totstandkoming van de nieuwe grondwet.

In de commissie hebben verder zitting de leden: Magda Hoever-Venoaks, Tanja Sanrochman, Ramesh Malahe, Michael Amafo, Stanley Betterson, Danielle Peterhof, Anne Martel-Linger, Rabindranath Lala, Hans Breeveld, Maya Fokke-Manohar, Michelene Tjin A Tjon, August Boldewijn en A. Sojo.
Als secretarissen zijn benoemd: Joyce van Genderen, Edmund Liles en Arti Vishnudatt.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May