Ramadhin: Land kan geen tweede Covid-golf hebben
15 Dec 2020, 00:00
foto
Minister Amar Ramadhin op een spoed persconferentie die maandagavond werd gehouden. (Foto: René Gompers)


Suriname is in een alert-fase. Het land kan zich geen tweede Covid-19 golf permitteren. Dit zei minister Amar Ramadhin maandagavond op een spoed persconferentie. Er zijn drie clusters van besmettingen. In Paramaribo-noord is er een cluster van illegale Brazilianen, waardoor contact-tracing moeizaam gaat. In de goudvelden, waaronder Villa Brasil, is er een cluster. Daarnaast zijn er besmettingen die plaatsvinden tijdens evenementen.

De regering heeft besloten dat evenementen geen voortgang mogen hebben. De samenscholing is teruggebracht naar 20 personen. Toch is er een uitzondering voor een 'bigisma day' die later op de dag gehouden wordt door de first lady. Op de persconferentie is meegedeeld dat dit feestje gewoon voortgang zal vinden. Ook hebben christelijke kerken toestemming gekregen om op kerstnacht een late mis te houden.

Nederland gaat in een totale lockdown vanaf vandaag. De regering geeft wel een negatief reisadvies aan mensen die naar Nederland willen afreizen, maar heeft nog geen besluit genomen om het luchtruim te sluiten. Nederland vraagt wel dat mensen die het land binnenkomen een negatieve Covid-test moeten kunnen tonen. Ramadhin zegt dat dit wel een zware wissel zal trekken op de testcapaciteit van Suriname. Vandaag wordt verder afgestemd met diverse betrokkenen over het al dan niet sluiten van het luchtruim.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie zei dat de controle opgevoerd zal worden. De focus zal ook gelegd worden op plekken waar toch nog evenementen worden gehouden. Zijn collega's Albert Jubithana en Ramadhin zeiden dat de protocollen niet nauw nageleefd worden. Dit is ook het geval bij het openbaar vervoer. Al deze zaken zullen worden aangepakt.

Advertenties

Wednesday 29 November
Tuesday 28 November
Monday 27 November