Uitdaging voor IT-Core om nieuwe partner te vinden
08 Dec 2020, 19:08
foto
Theo Boomsma, Julie Sundar van IT-Core en Mike Resomardono, vertegenwoordiger van Kosmos Energy. (Foto: René Gompers)


De zesde hackomation, hoewel behoorlijk succesvol, is met wat verdriet geëindigd.  IT-Core, de organisator van de competitie voor jeugdige technici, verliest met het vertrek van Kosmos Energy uit Suriname een ‘longtime’  partner en sponsor. Te midden van de grote uitdaging om een nieuwe sponsor te vinden, gaat de organisatie het Polytechnic College Suriname (PTC) helpen drie nieuwe studierichtingen op te zetten; Robotics, Data Science en Artificial Intelligence.

IT-Core heeft als doel om technologische innovatie in Suriname te bevorderen. Met de hackomation krijgen  jonge technici de kans om mobiele- of computer applicaties en of werkende apparaten voor verschillende doeleinden te ontwerpen én te bouwen. Sommige zijn nieuwe ideeën, andere zijn verbeteringen op bestaande producten. Kosmos is de hoofdsponsor van de laatste drie hackomations geweest.

Mike Resomardono, de vertegenwoordiger van Kosmos Energy, vindt het ook erg dat de relatie is geëindigd. De oliemaatschappij, die ook voor de kust van Suriname op zoek was naar olie, vertrekt na 8 jaren uit Suriname. De activiteiten worden overgenomen door Shell.  “Dit is een van onze laatste projecten die we nu afsluiten,” sprak Resomardono de organisatie en deelnemers toe. “Wij, Kosmos en ik, zijn er trots op dat we dit alles hebben mogen stimuleren. Want wat jullie neerzetten stimuleert ook andere sectoren. Toerisme, landbouw, agro-business, noem maar op. Alle duurzame sectoren.”

“Een hele aderlating want Kosmos heeft ons al die jaren ook laten groeien door de lat steeds hoger te leggen,” geeft Theo Boomsma van IT-Core aan. “Het wordt een hele uitdaging om een nieuwe sponsor en partner te vinden. Maar we zijn gewend aan dit soort ‘challenges’ dus we komen er wel.”  Voor innovatie zijn drie dingen belangrijk geeft Boomsma aan. De ‘champions’ , de mensen die trekken. Dan zijn er de mensen die in je geloven. En dan de  funding, financiering om ideeën waar te maken en verder te ontwikkelen.

“We zijn desperately op zoek naar een nieuwe partner die onze visie van innovatie ondersteund en begrijpt,” deelt Boomsma mee. Hij vindt het jammer dat van overheidswege  nauwelijks tot geen belangstelling wordt getoond . Boomsma  is wel dankbaar voor de (geringe) media aandacht. “De meeste pers schijnt niet geïnteresseerd  in de technologische ontwikkelingen  in eigen land,” merkt hij op. “Maar we zetten door, wij moeten hoe dan ook niet achterblijven op de rest van de wereld.”

Boomsma merkt op dat de hackomation en andere soortgelijke activiteiten die hij met andere organisaties heeft opgezet, hebben aangetoond dat er niet alleen een grote belangstelling is voor ICT en alles eromheen, maar dat er ook een enorm verlangen bestaat om steeds hogerop te komen. De jeugdigen zijn erg competitief en leergierig. Maar hogere opleidingen in eigen land zijn niet mogelijk. Maar misschien komt er daar gauw verandering in. Boomsma: “We zijn bezig met PTC, we helpen een curriculum te ontwikkelen voor de richtingen Robotics, Artificial Intelligence en Data Science. Dat zijn drie digitale goudmijnen. Eigenlijk zijn we laat ermee, maar beter laat dan nooit. PTC pakt het heel ambitieus aan, wij ondersteunen graag.”

René Gompers

Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July
Sunday 03 July