Argentinië: Drie dagen nationale rouw voor 'El Dios'
26 Nov, 02:53
foto
Diego Maradona balanceert een bal op zijn voorhoofd tijdens een photoshoot voor 'Maradona by Kusturica' van de Servische director Emir Kusturica op het 61e Cannes Film Festival op 20 mei 2008. (Foto: Reuters)


Wereldvoetballer Diego Armando Maradona, die woensdag minder dan een maand na zijn 60e verjaardag stierf, werd als een god aanbeden voor zijn genialiteit met de bal, maar zijn demonen vernietigden hem bijna. Een goochelaar met de bal  - bedrieglijk snel en een visionaire speler -. Sommigen beschouwen Maradona als de beste voetballer ooit, waarmee hij de andere grote, de Braziliaanse Pelé, overtroefde. In Argentinië werd hij aanbeden als 'El Dios' (De God) gedeeltelijk een woordspeling op zijn nummer 10-shirt, 'El Diez'. De Argentijnse president, Alberto Fernandez, heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd in verband met het overlijden van Maradona. Binnen de voetbalwereld is er met ontsteltenis gereageerd op de dood van één van 's werelds beste voetballers ooit.

Aanvoerder van Argentinië en Barcelona, Lionel Messi, reageerde op Instagram op het overlijden van Maradona. "Een heel trieste dag voor alle Argentijnen en voor voetbal. Hij heeft ons verlaten, maar hij gaat nergens heen, omdat Diego eeuwig is. Ik zal me de mooie momenten herinneren die ik met hem heb meegemaakt en ik betuig mijn condoleances aan zijn familie en vrienden. Rust in vrede."

De Italiaanse voetbalclub Napoli, waar Maradona speelde van 1984-1991:
"Iedereen wacht op onze woorden, maar welke woorden kunnen we eventueel gebruiken voor een pijn als deze waar we doorheen gaan? Dit is het moment voor tranen. Dan is er een moment voor woorden."

"We zijn in rouw. We voelen ons als een bokser die is uitgeschakeld. We zijn in shock. Een verwoestende klap voor zowel stad als club. Altijd in onze harten. Ciao Diego."

De Braziliaanse voetballegende Pelé schreef in een verklaring aan persbureau Reuters:
"Triest nieuws om zo'n vriend te verliezen. Moge God genoeg kracht geven aan zijn gezin. Zeker, op een dag zullen we samen een balletje trappen in de hemel. "


De voormalige Engelse aanvaller Gary Lineker reageerde op Twitter:
"Op enige afstand de beste speler van mijn generatie en misschien wel de beste aller tijden. Na een gezegend maar moeizaam leven zal hij hopelijk eindelijk wat troost vinden in de handen van God. #RipDiego ”

FIFA-president Gianni Infantino
op FIFA.com:
"Vandaag is een ongelooflijk trieste dag. Onze Diego heeft ons verlaten. Ons hart - van ons allemaal die van hem hielden om hoe hij was en om wat hij vertegenwoordigde - is even gestopt met kloppen. Onze stilte, onze tranen, onze pijn is het enige dat we op dit moment diep van binnen voelen."

"Wat Diego voor voetbal heeft gedaan, ons allemaal verliefd laten worden op dit prachtige spel, is uniek. Diego verdient onze eeuwige dankbaarheid daarvoor, omdat hij ons heeft verbaasd met zijn ongelooflijke talent en ja, omdat hij zo uniek was: omdat hij Diego Armando Maradona was, een legende, een held en ... een man. "

Voormalige Braziliaanse aanvaller Romario
:
"Zijn tijd op aarde heeft zijn land veel geluk gebracht en ons allemaal verleid. Ik zal nooit alle gelach vergeten die we hadden. Hij was nooit een tegenstander voor mij."

Coach Jurgen Klopp van Liverpool:

"Ik ben 53 jaar oud, mijn hele leven, hij maakte er deel van uit. Diego was een sensationele man. Maradona had wat problemen. Ik zal ze allebei missen. "

De voetbalvereniging van Argentinië op Twitter:

"De Argentijnse voetbalbond deelt via haar voorzitter Claudio Tapia zijn diepste pijn over de dood van onze legende, Diego Armando Maradona. Je zult altijd in ons hart zijn."

Sterspeler van Portugal en Juventus, Cristiano Ronaldo,
op Instagram:
"Vandaag neem ik afscheid van een vriend en neemt de wereld afscheid van een eeuwig genie. Eén van de beste van onze tijd. Een ongeëvenaarde goochelaar. Hij vertrekt te vroeg, maar laat een erfenis na zonder grenzen en een leegte die nooit zal worden gevuld. Rust in vrede. Je zal nooit vergeten worden."

Voetbalclub Boca Juniors waar Maradona speelde van 1981-1982 en van 1995-1997:
"Eeuwige dank. Eeuwige Diego."

Voetbalclub Barcelona waar Maradona speelde van 1982-1984:
"FC Barcelona betuigt zijn diepste medeleven met het overlijden van Diego Armando Maradona, een speler van onze club en een icoon van het wereldvoetbal. Rust zacht Diego. Bedankt voor alles."

President Alberto Fernandez van Argentinië schreef op Twitter:
"Je hebt ons naar het hoogste punt ter wereld gebracht en ons enorm gelukkig gemaakt. Je was de beste van allemaal. Bedankt dat je jezelf bent, Diego, we zullen je de rest van ons leven missen."


Uefa-president Aleksander Ceferin:
"Hij was een held in zijn geboorteland Argentinië, met wie hij WK-glorie genoot, en werd een eeuwig idool voor de supporters van Napoli, die nooit de successen zullen vergeten die hij tijdens zijn memorabele periode in Italië naar de club bracht."

"Hij zal de geschiedenis ingaan als iemand die voetbal in vuur en vlam zette en fans van jong en oud enthousiast maakte met zijn genialiteit en vaardigheid."

De voormalige president van Bolivia, Evo Morales:
"Met pijn in mijn ziel heb ik vernomen dat mijn broer, Diego Armando Maradona, is overleden. Een persoon die nederige mensen begreep en voor hen vocht. De beste speler in de wereld."

President van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach:
"Afscheid van een geweldige aller tijden. Je was een ziel met problemen, maar je hebt de hele wereld in verrukking gebracht met je unieke voetbalvaardigheden. Rust in vrede."

President van de Zuid-Amerikaanse Voetbalbonden, Alejandro Dominguez
:
"De eigenaar van een ongeëvenaard talent en een charismatische persoonlijkheid, Diego gaf ons allen die van voetbal houden vreugde en opwinding. De beste speler ter wereld heeft ons verlaten."
Advertenties