Volksgezondheid ontvangt partij medicijnen
26 Nov 2020, 06:31
foto
Minister Amar Ramadhin (2e van r.) met directie en de president commissaris van het BGVS tijdens de overhandiging van de medicamenten. (foto: Volksgezondheid)


Minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, heeft dinsdag een grote voorraad medicijnen in ontvangst genomen. De apotheker van het Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname (BGVS), Shireen Ilahibaks, overhandigde hem symbolisch een deel van de schenking. De medicijnen, afkomstig van ziekenhuizen en zorginstellingen en inwoners uit de gemeente Breda (Nederland), zijn bestemd voor ziekenhuizen in Suriname. De zending is bedoeld om het tekort aan medicamenten in het land op te vangen.

De medicijnen zijn ingezameld door Logistics Community Brabant (LCB) en het Rode Kruis Midden- en West-Brabant met als doel om medicijnverspilling tegen te gaan. LCB is een samenwerking tussen de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit van Tilburg, Nederlandse Defensie Academie en Breda University of Applied Sciences.
In Nederland wordt jaarlijks zo’n 20% van de uitgegeven medicatie niet gebruikt. Dit percentage staat gelijk aan vele honderden miljoenen euro’s per jaar. In Nederland kan overtollige medicatie ingeleverd worden bij de apotheek of milieustraat. In samenwerking met o.a. de gemeente Breda is LCB in 2020 gestart met een project om deze verspilling tegen te gaan.

Wereldwijd hebben 2 miljard mensen geen beschikking over medicatie en sterven jaarlijks 10 miljoen mensen door het niet hebben van (soms heel eenvoudige) medicijnen, zegt de voorlichting van Volksgezondheid. LCB is benaderd door het ministerie van Volksgezondheid en vervolgens is besloten om de medicijnen ter beschikking te stellen. Ramadhin gaf aan LCB en het Rode Kruis in Nederland, zeer erkentelijk te zijn. Hij dankte ook de Surinaamse organisaties/bedrijven die de kosten van transport en inklaring hebben betaald.  

De voorlichting van Volksgezondheid benadrukt dat het proces vanaf het binnenkomen van de medicijnen in Nederland tot aan de verzending van de partij naar Suriname volledig gecontroleerd en op verantwoorde wijze is gebeurd. De opslag in het onderzoekscentrum in Nederland, waar de medicijnen zijn gecontroleerd, en het transport naar Suriname, is uitgevoerd onder de Nederlandse wet- en regelgeving. De eindverantwoording in Suriname ligt bij het BGVS en de medicatie wordt uitsluitend na controle verspreid via de Surinaamse ziekenhuisapotheken. Leo Kemps, directeur van LCB: “Het mooie resultaat van dit onderzoek is dat deze medicijnen herbruikbaar zijn, waardoor ze alsnog op een maatschappelijk verantwoorde wijze ingezet kunnen worden.”

Voor de nabije toekomst wil LCB een continu proces op gaan zetten tussen Nederlandse zorginstellingen (met name de ziekenhuizen en verpleegtehuizen) ten behoeve van de ziekenhuizen in Suriname. Deze activiteiten zullen in nauwe samenwerking worden uitgevoerd met de medewerkers van het Rode Kruis in de regio Midden- en West-Brabant. Inmiddels is vanuit Sierra Leone, Venezuela en Panama eveneens interesse getoond. Dit traject zal in samenwerking met het BGVS nader uitgewerkt worden, zegt Volksgezondheid.

Advertenties