Belfort en Brunswijk willen oplossing politie-rekruten
22 Nov, 00:56
foto
Assembleelid Edward Belfort dringt aan op een oplossing over rekruten. (Beeld: DNA)


Assembleelid Edward Belfort (ABOP) en vicepresident Ronnie Brunswijk willen dat er een oplossing komt in het vraagstuk van de rekruten bij het Korps Politie Suriname. President Chan Santokhi had in De Nationale Assemblee meegedeeld dat uit het screeningsonderzoek blijkt dat 70% niet voldoet aan de gestelde criteria. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie legde op een persconferentie uit dat bij de doorlichting van de presidentiële commissie veel zaken zijn geconstateerd die niet volgens de richtlijnen zijn gegaan.

Over de lichting 2019/2020 van 174 politie-rekruten is er veel niet in orde. Mensen zijn toegelaten zonder de minimumvereiste Mulo. Sommigen waren al ouder dan de maximumgrens van 28. Anderen hebben medische en psychologische testen niet gehaald. Ook milieu- en antecedentenonderzoeken zijn negatief of niet verricht. Sommigen zijn niet gescreend tijdens de werving en selectie omdat ze daarna zijn toegelaten. Ook zijn personen in de lichting die in verzekering waren gesteld.

Belfort merkte vrijdag in De Nationale Assemblee op dat hij ruim twintig jaar gezeten heeft bij de afdeling Werving en Selectie, maar hij heeft nog nooit meegemaakt dat de mensen niet worden beëdigd, terwijl het gehele proces is afgerond. Bij de tweede lichting is de opleiding niet begonnen, ondanks het feit dat het gehele proces is afgewerkt. Mensen hebben ook kosten gemaakt om voor de testen te betalen.

De mensen van beide lichtingen, in totaal ruim 400 personen, hebben een petitie ingediend bij De Nationale Assemblee en de vicepresident. Ook Belfort beschikt over een lijst. Hij merkte op dat hij ook kan opsommen hoeveel mensen niet deugen in het korps, maar dat zal hij niet doen. Hij vindt dat de mensen niet brodeloos gemaakt moeten worden en dat de beëdiging plaatsvindt. Brunswijk zei dat contact heeft gemaakt met minister Amoksi voor een oplossing. Deze kwestie zal in de orde gesteld worden in de Raad van Ministers. De zaak moet worden opgelost.
Advertenties