Orkaan Iota ramt Midden-Amerika
17 Nov, 15:26
foto
Mensen dragen hun bezittingen terwijl ze op weg zijn naar noodopvang terwijl orkaan Iota Puerto Cabezas, Nicaragua, nadert. (Foto: Reuters)


Vliegende zinken dakbedekking, neergehaalde elektriciteitspalen en geknakte palmbomen zijn zichtbare tekenen van het geweld van orkaan Iota toen de kern vanochtend een afgelegen kust van Midden-Amerika naderde. Iota is de tweede gigantische storm die het gebied deze maand heeft getroffen.

Iota bereikte maandag laat het noordoosten van Nicaragua met een aanhoudende wind van bijna 250 km per uur. Volgens het National Hurricane Center (NHC) zal het naar verwachting verzwakken nadat het zich westwaarts verplaatst naar het naburige Honduras.

Puerto Cabezas, twee weken geleden nog steeds gedeeltelijk overstroomd en bezaaid met puin van veroorzaakt door orkaan Eta, kreeg opnieuw de volle laag van de extreme storm. Bange bewoners zaten ineengedoken in schuilplaatsen en maakten zich zorgen over voedsel en hun leven.

"We zouden kunnen sterven", zei Inocencia Smith, in een opvangcentrum in de stad met ongeveer 40.000 mensen. "Er is helemaal niets te eten," zei ze, eraan toevoegend dat de boerderijen in het gebied door Eta vernield zijn.

De wind rukte het dak weg van een geïmproviseerd ziekenhuis. Patiënten werden geëvacueerd - onder wie twee vrouwen die zijn bevallen tijdens de eerste regen van de storm op maandag - en anderen op de intensive care, vertelde vicepresident Rosario Murillo op een persconferentie.

Volgens de autoriteiten zijn ongeveer 40.000 mensen in Nicaragua geëvacueerd naar opvangcentra. Veel kustgebieden lopen het risico van stormvloeden tot wel 6 meter boven normaal getij. In Honduras werden 80.000 mensen in veiligheid gebracht.

"Het is de sterkste orkaan die de Nicaraguaanse bodem heeft geraakt sinds het begin van de registratie", zegt Marcio Baca, directeur van het Nicaraguan Institute of Earth Studies.


Bewoners rusten in hangmatten in een school die wordt gebruikt als noodopvang terwijl orkaan Iota Puerto Cabezas, Nicaragua, nadert. (Foto: Reuters)

Dit is de eerste keer dat zich in november twee grote orkanen hebben gevormd in het Atlantische bekken sinds de registratie in 1851 begon. Iota was ook de eerste categorie 5-storm van het orkaanseizoen voordat hij een beetje windsnelheid verloor voor de kust om het land te bereiken als categorie 4.

Zelfs na verzwakking zou de regen van Iota - zo'n 76 cm - aardverschuivingen en meer overstromingen kunnen veroorzaken in het waterrijke gebied, waarschuwde het NHC. De verwachting is dat de schade die Eta in Midden-Amerika heeft aangericht, alleen maar groter wordt door Iota.

Eta verwoestte twee weken geleden gewassen en spoelde heuvels weg, waarbij tientallen doden vielen. "We zijn in de handen van God. Als ik in bomen moet klimmen, doe ik het", zegt Jaime Caal Cuz (53), een boer in de zuidoostelijke provincie Izabal in Guatemala. Nadat hij zijn gezin naar een opvangcentrum had gebracht, bleef hij om het huis en hun bezittingen te bewaken. "We hebben geen eten, maar we gaan hier wachten op de orkaan. We vragen God die te stoppen," zei hij.
Advertenties