Colombia vraagt meer tijd om landmijnen te ruimen
17 Nov, 12:40
foto
Aleida Toro werkt met haar mijndetector in een zone waar landmijnen werden geplant door rebellengroepen in de buurt van Sonson in de provincie Antioquia, Colombia. (Foto: Reuters)


Colombia heeft meer tijd nodig om landmijnen in het hele land te verwijderen. Het land heeft om een verlenging van meer dan vier jaar verzocht onder het Verdrag van Ottawa om zijn mijnen te ruimen. Als het verzoek wordt ingewilligd, heeft Colombia tot eind 2025 de tijd om antipersoonsmijnen van zijn grondgebied te verwijderen. De beslissing wordt op 20 november genomen.

De reden voor de verlenging is om meer tijd te winnen om actieve mijnopruimingsoperaties af te ronden, zei de Hoge Commissaris voor de Vrede, Miguel Ceballos, in een verklaring. "Dit komt overeen met de ontmijning van meer dan 3 miljoen vierkante meter gelegen in bevestigde gevaarlijke gebieden", zei hij.

Het Ottawa-verdrag, dat Colombia en meer dan 160 andere landen hebben ondertekend, verbiedt de productie, opslag en het gebruik van landmijnen. Voor verlengingen van mijnopruimingsdoelen moeten de andere ondertekenaars goedkeuring geven.

De deadline voor het verwijderen van mijnen uit Colombia was gesteld op 1 maart 2021, maar Colombia heeft om verlenging gevraagd tot 31 december 2025. Colombia was ooit een van de landen waar mensen de meeste verwondingen opliepen door landmijnen. De projectielen zijn de erfenis van meer dan vijf decennia van gewapend conflict tussen linkse guerrillastrijders, misdaadbendes, rechtse paramilitaire groeperingen en de regering.

Meer dan 700 van de 1.122 gemeenten van Colombia hadden ooit landmijnen, maar 407 daarvan zijn vrij van mijnen verklaard, aldus het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Vrede.
Advertenties