Trump blijft halsstarrig weigeren verlies te erkennen
Ongeveer een uur later zei hij dat hij de stemming van 3 november niet aanvaardde. Hij heeft een hele reeks rechtszaken aangespannen in belangrijke deelstaten, maar heeft geen enkel bewijs geleverd om zijn beweringen van fraude te staven. Alle rechtszaken zijn tot dusverre onsuccesvol geweest.
Vrijdag zeiden verkiezingsfunctionarissen dat de stemming "de veiligste in de Amerikaanse geschiedenis" was en dat er "geen bewijs was dat een stemsysteem stemmen heeft geschrapt of verloren, stemmen heeft gewijzigd of op enigerlei wijze is aangetast".
Ondertussen blijft Biden president-elect. De Democraat heeft 306 stemmen in het kiescollege - het systeem dat de VS gebruikt om zijn president te kiezen - wat de drempel van 270 om te winnen ver overschrijdt. Van eventuele hertellingen of juridische uitdagingen wordt niet verwacht dat ze het algehele resultaat teniet doen.
De voorsprong van Biden bij de populaire stemming is ook met meer dan vijf miljoen overschreden. Desalniettemin had Trump geweigerd de overwinning van Biden tot - blijkbaar - nu te erkennen. Op een persconferentie op vrijdag zei Trump "wie weet" welke regering in de toekomst aan de macht zou zijn.
Zijn weigering om zijn verlies te erkennen, heeft de bezorgdheid vergroot over het vermogen van de Amerikaanse regering om in de toekomst de groeiende Covid-19-infectiecijfers aan te pakken.
Twitter voegde waarschuwingen toe aan de laatste aantijgingen van Trump van wangedrag op zondag en zei: "Deze claim van verkiezingsfraude wordt betwist."
De Trump-campagne heeft een reeks rechtszaken gelanceerd waarin wordt beweerd dat Republikeinse kieswaarnemers ten onrechte de toegang werd geweigerd om het tellen van stembiljetten in belangrijke deelstaten tijdens de presidentiële race te observeren.
Verkiezingsfunctionarissen hebben dit ontkend en erop aangedrongen dat regels werden gevolgd. De meeste rechtszaken zijn afgewezen wegens gebrek aan bewijs.
Duizenden aanhangers van Trump hebben zaterdag in Washington DC geprotesteerd om zijn oproepen te steunen. Demonstranten met vlaggen werden vergezeld door leden van extreemrechtse groepen, waaronder de Proud Boys, sommigen droegen helmen en kogelvrije vesten.
De grotendeels vreedzame demonstratie zag later op de avond wat geweld, toen Trump-aanhangers en tegendemonstranten botsten in verschillende schermutselingen. Ambtenaren zeiden dat 20 mensen waren gearresteerd op basis van verschillende aanklachten, waaronder mishandeling en wapenbezit. Er werd één steekpartij gemeld. Twee politieagenten raakten ook gewond.
De weigering van Trump om toe te geven heeft het normale overdrachtsproces aan de nieuwe regering, voorafgaand aan de inauguratie van 20 januari, tot stilstand gebracht.
De General Services Administration (GSA), de overheidsinstantie die is belast met het starten van het proces, heeft Biden en zijn running mate Kamala Harris nog niet als winnaars erkend. Het team-Biden heeft geen toegang gekregen tot geheime veiligheidsbriefings, federale agentschappen en financiering die nodig is om een soepele machtsoverdracht te garanderen.
In een gesprek met NBC op zondag zei de stafchef van Biden, Ron Klain, dat het proces deze week moet beginnen om het land in staat te stellen zich te concentreren op het aanpakken van de coronavirus-pandemie.
De VS worstelt met enkele van de slechtste Covid-19-infectiecijfers sinds het begin van de pandemie. Vrijdag had de VS meer dan 180.000 nieuwe gevallen en 1.400 doden. Het land kent ook het hoogste aantal besmettingen en sterfgevallen ter wereld, met meer dan 10,9 miljoen gevallen sinds het begin van de pandemie.
"Joe Biden wordt president van de Verenigde Staten tijdens een aanhoudende crisis", zei Klain. "Dat moet een naadloze overgang zijn."
De vooraanstaande Amerikaanse deskundige op het gebied van infectieziekten, dr. Anthony Fauci, herhaalde zijn opmerkingen en zei dat het beter zou zijn voor de volksgezondheid als de overgang onmiddellijk zou beginnen.
Klain verwierp ook de laatste tegenstrijdige opmerkingen van Trump op sociale media. "De Twitter-feed van Donald Trump maakt Joe Biden nog geen president of geen president", zei hij. "Dat heeft het Amerikaanse volk gedaan."
Vandaag
-
16:38
Directeur JusPol Sharma Lakhisaran overleden
-
14:36
Alle 34 coalitieleden ondersteunen Simons en Rusland
-
14:14
VN-rapport: Droogte is wereldwijd groeiende ramp
-
12:11
Eerste Surinamer behaalt prestigieuze Registercontroller-titel aan AdeKUS
-
10:08
Vijfde verdachte aangehouden op Zanderij in ripzaak Sunparklaan
-
09:20
Benadering van het vraagstuk: Tijdelijke combinatie lid DNA en presidentschap!
-
07:22
Advocaat Dubois: Handelingen Kromosoeto discutabel, maar niet strafbaar
-
05:24
Een zonnige morgen met onweersbuien in de middag
-
03:28
TotalEnergies: Baja-ontdekking geïntegreerd in GranMorgu-project
-
01:31
SEOB waarschuwt voor druk op SRD en overheidsbegroting
-
00:59
Column: Formateur: ja of nee?
-
00:00
Brunswijk roept structuren bijeen na topoverleg
Gisteren
- China vult leemte op in Cuba terwijl Russische beloften uitblijven
- Keti Koti 2025: Herdenken met oog op de toekomst
- Van bos naar bord: de potentie van açaí-yoghurt voor Suriname
- Korpschef benadrukt maatschappelijke rol bij 130-jarig bestaan
- Ontslagverzoek Hakrinbank afgewezen: Klokkenluider had recht op bescherming
- In Memoriam Patricia Etnel
- AdeKUS-Infra studenten winnen 3e prijs bij regionale ontwerpwedstrijd
- President spreekt volk toe op 162e herdenking van afschaffing slavernij
- Kantonrechter spreekt ondernemer Van den Bergh vrij van rechtsvervolging
- Tijdelijke combinatie lid DNA en President: constitutionele noodzaak?
- Regen en onweersbuien op 1 juli
- Trump legt strenger Amerikaans beleid op aan Cuba
- Column: Laat alle 34 coalitieleden tekenen voor president en vicepresident
- 4 jaar cel voor Midema ontvoering van Rodney Cairo
Eergisteren
- VHP roept op tot rechtvaardigheid, eenheid en gedeelde toekomst
- Politie lanceert online portaal voor verlenging en duplicaat rijbewijs
- Koolstofkredieten: Suriname wacht, Guyana incasseert
- Zunder: Reparatieproces in Engeland bereikt historisch hoogtepunt
- Rusland en Asabina rekenen op het gegeven woord van coalitiepartners
- VHP-fractie dient protest in tegen tonen stembriefje
- Kandidaatstelling president en vicepresident open tot donderdag 3 juli
- Suriname officieel malaria-vrij verklaard door WHO
- Verkiezing president en vicepresident op 6 juli
- Geen goedkope, maar wel lichte zetels
- Santokhi roept nieuw parlement op tot samenwerking en rechtsstatelijkheid
- Vandaag veel onweersbuien
- Penitentiair ambtenaar verdacht van aanranding blijft op vrije voeten
- Brute roofoverval Carolinakreek: slachtoffer mishandeld
- Adhin: De burger verwacht geen theater, maar waarachtige vertegenwoordiging
- VHP geeft strijd om presidentschap nog niet op