Trump blijft halsstarrig weigeren verlies te erkennen
16 Nov 2020, 02:43
foto
Donald Trump blijft halsstarrig weigeren zijn nederlaag bij de Amerikaanse verkiezingen toe te geven. (Foto: Reuters)


Donald Trump heeft erop gewezen dat hij geen concessies doet bij de Amerikaanse verkiezingen, hoewel hij schijnbaar voor het eerst erkent dat de democraat Joe Biden heeft gewonnen. "Hij won omdat de verkiezingen oneerlijk waren", schreef de Republikeinse president op Twitter, terwijl hij ongefundeerde beweringen over verkiezingsfraude herhaalde.

Ongeveer een uur later zei hij dat hij de stemming van 3 november niet aanvaardde. Hij heeft een hele reeks rechtszaken aangespannen in belangrijke deelstaten, maar heeft geen enkel bewijs geleverd om zijn beweringen van fraude te staven. Alle rechtszaken zijn tot dusverre onsuccesvol geweest.

Vrijdag zeiden verkiezingsfunctionarissen dat de stemming "de veiligste in de Amerikaanse geschiedenis" was en dat er "geen bewijs was dat een stemsysteem stemmen heeft geschrapt of verloren, stemmen heeft gewijzigd of op enigerlei wijze is aangetast".

Ondertussen blijft Biden president-elect. De Democraat heeft 306 stemmen in het kiescollege - het systeem dat de VS gebruikt om zijn president te kiezen - wat de drempel van 270 om te winnen ver overschrijdt. Van eventuele hertellingen of juridische uitdagingen wordt niet verwacht dat ze het algehele resultaat teniet doen.

De voorsprong van Biden bij de populaire stemming is ook met meer dan vijf miljoen overschreden. Desalniettemin had Trump geweigerd de overwinning van Biden tot - blijkbaar - nu te erkennen. Op een persconferentie op vrijdag zei Trump "wie weet" welke regering in de toekomst aan de macht zou zijn.

Zijn weigering om zijn verlies te erkennen, heeft de bezorgdheid vergroot over het vermogen van de Amerikaanse regering om in de toekomst de groeiende Covid-19-infectiecijfers aan te pakken.

Twitter voegde waarschuwingen toe aan de laatste aantijgingen van Trump van wangedrag op zondag en zei: "Deze claim van verkiezingsfraude wordt betwist."

De Trump-campagne heeft een reeks rechtszaken gelanceerd waarin wordt beweerd dat Republikeinse kieswaarnemers ten onrechte de toegang werd geweigerd om het tellen van stembiljetten in belangrijke deelstaten tijdens de presidentiële race te observeren.

Verkiezingsfunctionarissen hebben dit ontkend en erop aangedrongen dat regels werden gevolgd. De meeste rechtszaken zijn afgewezen wegens gebrek aan bewijs.

Duizenden aanhangers van Trump hebben zaterdag in Washington DC geprotesteerd om zijn oproepen te steunen. Demonstranten met vlaggen werden vergezeld door leden van extreemrechtse groepen, waaronder de Proud Boys, sommigen droegen helmen en kogelvrije vesten.

De grotendeels vreedzame demonstratie zag later op de avond wat geweld, toen Trump-aanhangers en tegendemonstranten botsten in verschillende schermutselingen. Ambtenaren zeiden dat 20 mensen waren gearresteerd op basis van verschillende aanklachten, waaronder mishandeling en wapenbezit. Er werd één steekpartij gemeld. Twee politieagenten raakten ook gewond.

De weigering van Trump om toe te geven heeft het normale overdrachtsproces aan de nieuwe regering, voorafgaand aan de inauguratie van 20 januari, tot stilstand gebracht.

De General Services Administration (GSA), de overheidsinstantie die is belast met het starten van het proces, heeft Biden en zijn running mate Kamala Harris nog niet als winnaars erkend. Het team-Biden  heeft geen toegang gekregen tot geheime veiligheidsbriefings, federale agentschappen en financiering die nodig is om een ​​soepele machtsoverdracht te garanderen.

In een gesprek met NBC op zondag zei de stafchef van Biden, Ron Klain, dat het proces deze week moet beginnen om het land in staat te stellen zich te concentreren op het aanpakken van de coronavirus-pandemie.

De VS worstelt met enkele van de slechtste Covid-19-infectiecijfers sinds het begin van de pandemie. Vrijdag had de VS meer dan 180.000 nieuwe gevallen en 1.400 doden. Het land kent ook het hoogste aantal besmettingen en sterfgevallen ter wereld, met meer dan 10,9 miljoen gevallen sinds het begin van de pandemie.

"Joe Biden wordt president van de Verenigde Staten tijdens een aanhoudende crisis", zei Klain. "Dat moet een naadloze overgang zijn."

De vooraanstaande Amerikaanse deskundige op het gebied van infectieziekten, dr. Anthony Fauci, herhaalde zijn opmerkingen en zei dat het beter zou zijn voor de volksgezondheid als de overgang onmiddellijk zou beginnen.

Klain verwierp ook de laatste tegenstrijdige opmerkingen van Trump op sociale media. "De Twitter-feed van Donald Trump maakt Joe Biden nog geen president of geen president", zei hij. "Dat heeft het Amerikaanse volk gedaan."
Advertenties

Wednesday 01 May
Tuesday 30 April
Monday 29 April